En dag i Ivan Denisovitsj’ liv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For filmen, se En dag i Ivan Denisovitsj' liv (film)

En dag i Ivan Denisovitsj' liv (russisk originaltittel Оди́н день Ива́на Дени́совича) er en russisk roman som ble skrevet av Aleksandr Solzjenitsyn (1918-2008) i 1959 og publisert første gang i 1962 i det russiske litterære tidsskriftet Novy Mir. Romanen skildrer én dag i livet til en vanlig fange i en spesialleir i gulagsystemet på 1950-tallet, en arbeidsleir for politiske fanger.

Utgivelsen ble svært omstridt i Sovjetunionen, og den vakte stor internasjonal oppmerksomhet. Aldri var Stalins undertrykkelse blitt beskrevet offentlig, og både forfatteren, forleggeren og flere mennesker i omgangskretsen deres løp stor risiko. Solzjenitsyns forfatterskap skulle senere sende ham i eksil. Forfatteren ble for øvrig tildelt nobelprisen i litteratur i 1970.

En dag i Ivan Denisovitsj' liv ble publisert på norsk for første gang i 1963.

Handling[rediger | rediger kilde]

Ivan Denisovich Shukhov er dømt til å sone straff ved en fangeleir i det sovjetiske Gulag-systemet. Han ble beskyldt for å bli spion etter å ha sittet fanget av tyskerne som krigsfange under andre verdenskrig. Selv om han egentlig va uskyldig, blir han dømt til 10 år i en arbeidsleir etter at han ble løslatt til Sovjet. Dagen begynner med at Shukhov våkner. Fordi han sto opp alt for seint, blir han tvunget til å rengjøre vakthuset til vaktene. Når Shukhov endelig kan forlate vakthuset, går han til et apotek for å rapportere om sin sykdom.

Resten av romanen handler hovedsakelig om Shukhov og hans tropp (som består av 24 medlemmer) deres troskap til troppslederen, og arbeidet som fangene gjør i håp om å få tak i ekstra mat eller andre forsyninger. For eksempel arbeider de ved en byggeplass hvor kulde fryser mørtel, som blir brukt til muring, hvis den ikke påføres raskt nok. Tiurin, formann for troppen, er streng. Men er også godt likt fordi han forstår fangene, og forsøker å hjelpe dem. Shukhov er en av de mest hardtarbeidende i hele troppen, og har allsidige ferdigheter som er veldig etterspurt - så han er generelt høyt respektert.

Rasjonene de mottar er sparsomme; Fanger mottar varer bare på grunnlag av hvor produktive arbeidsenhetene deres er (eller som sovjetiske myndigheter tror de har vært) men på slutten av dagen er Shukhov i stand til å tilby enkelte spesielle tjenester for Tsezar, en intellektuell som utfører kontor-arbeid i stedet for manuelt arbeid. Tsezar er imidlertid mest kjent for å motta matpakker fra familien. Shukhov klarer å få en liten andel av Tsezar`s mat ved å stå i kø for ham. Shukhov reflekterer også over dagen sin, som var både produktiv og tilfeldig for ham.

Filmatisering[rediger | rediger kilde]

Gjennom et norsk-britisk samarbeid ble boken filmatisert i 1970; One Day in the Life of Ivan Denisovich ble spilt inn på Røros.