Emmanuel Tumusiime-Mutebile

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Emmanuel Tumusiime-Mutebile
Født27. januar 1949 (70 år)
Uganda
Utdannet ved Balliol College (Oxford), Universitetet i Durham
Beskjeftigelse Samfunnsøkonom
Nasjonalitet Uganda

Emmanuel Tumusiime-Mutebile (født 27. januar 1949) er en ugandisk økonom. Han har vært sentralbanksjef for Ugandas bank siden 2001. Han ble første gang utnevnt 13. desember 2000.

Mutebile ble født i Kabale-distriktet, nordvest i Uganda, som et av ni barn i en bondefamilie. I 1969 begynte han ved Makerere universitet, der han ble valgt til president for studentforeningen. Her skulle han studere økonomi og politikk, men ble i 1972 tvunget til å flykte fra landet etter at han holdt en tale der han offisielt kritiserte Idi Amins utvisning av asiater fra landet. Han flyktet via Tanzania til England, der han fullførte sine studier ved Durham University. I 1974 tok han postgraduate-studier ved Balliol College i Oxford, deretter flyttet han tilbake til Øst-Afrika, og tok doktorgrad i økonomi ved Universitetet i Dar-es-Salaam.

Mellom 1979 og 1984 bodde han i Uganda, og hadde flere ulike stillinger, bl.a. viseførstesekretær ved presidentboligen og statssekretær i Planleggingsdepartementet. I sammee departement ble han etterhvert seniorøkonom, senere sjefsøkonom. I 1984 ble han forfremmet til regjeringens sjefsøkonom. I 1992 ble han departementsråd i det sammenslåtte Departementet for finans og økonomisk planlegging, en sammenslåing han selv hadde støttet.

I januar 2001 ble Tumusiime-Mutebile utnevnt til sentralbanksjef i landets sentralbank. Han ble gjenvalgt i 2006 for en ny femårsperiode. Han er kreditert av mange for landets sunne økonomiske politikk som ble vedtatt av Ugandas regjering på oppfordring fra sentralbanken på 1990-tallet og det første tiåret på 2000-tallet.[1][2]

Tumusiime-Mutebile fokuserer på finanspolitisk disiplin. Han har spilt en viktig rolle i å sikre at Uganda har hatt halvannet tiår med økonomisk fremgang.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]