Emma av Waldeck-Pyrmont

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Emma av Waldeck-Pyrmont
Dowager Queen of Holland.jpg
Født2. august 1858
Bad Arolsen, Arolsen slott
Død20. mars 1934 (75 år)
Haag
Gravlagt Nieuwe Kerk
Ektefelle Vilhelm III av Nederland
Far Georg Viktor av Waldeck-Pyrmont
Mor Helene av Nassau
Søsken
6 oppføringer
Elisabeth av Waldeck-Pyrmont, Helena av Waldeck-Pyrmont, Marie av Waldeck og Pyrmont, Pauline av Waldeck-Pyrmont, Friedrich, Wolrad
Barn Wilhelmina av Nederland
Beskjeftigelse Riksforstander
Nasjonalitet Tyskland, Kongeriket Nederlandene
Utmerkelse Maria Luisa-ordenen

Adelheid Emma Wilhelmina Theresia (født 2. august 1858 i Arolsen, død 20. mars 1934 i Den Haag), prinsesse av Orange-Nassau, prinsesse av Waldeck-Pyrmont, var gift med kong Vilhelm III av Nederland og dronning-regent av kongeriket Nederlandene fra 1890 til 1898.[1] Som dronning-regent var hun Nederlandenes overhode, hennes regjeringstid begynte noen få dager før ektemannens død og fortsatte frem til da hennes mindreårige datter Wilhelmina av Nederland var gammel nok til selv å styre. Slik sett var hun de facto Nederlands første kvinnelige statsleder.

Hun var datter av fyrst Georg Viktor av Waldeck-Pyrmont og prinsesse Helena av Nassau-Weilburg. Emma giftet seg 7. januar 1879 med Vilhelm III av Nederland, og sammen fikk de datteren Wilhelmina som etterfulgte sin far på tronen i 1890. Emma viste seg å være en dyktig og handlekraftig regent, som ble meget populær hos nederlenderne.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Sophie av Württemberg 
Dronning av Nederland (ikke regent)
Etterfølger: