Emei Shan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Emei Shan
LandKinas flagg Kina
Høyde o.h.3 099 meter
Kart
Emei Shan
29°31′11″N 103°19′57″Ø

Titusen-års-tempelet på Emei Shans topp

Emei Shan (kinesisk: 峨嵋山, pinyin: Éméi Shān, Wade-Giles: O-mei Shan) er et 3077 meter høyt fjell i fylket av samme navn i provinsen Sichuan i vestre Kina. Namnet anses å stamme fra et likelydende men annerledes skrevet ord, 蛾眉 Éméi), som betyr «de sarte øyenbryn[s fjell]», som i så fall spiller på bergkammens grasiøse vindinger [1].

Emei Shan er et av de hellige fjell i Kina som både taoismen og kinesisk buddhisme har felles. Emei Shans beskyttende bodhisattva er Samantabhadra, kjent på mandarin som Puxian.

Legenden forteller at bodhisattva Samantabhadra en gang kom flyvende til fjellet på sin trehodede hvite elefant. I tempelet Wànnián-Sì (10.000-års-tempelet), det eldste av de nå bevarte templer på fjellet, bygd på 800-tallet, står en 8,5 meter høy statue av bodhisattvaen på sin elefant. Det skal være lykkebringende å stryke hendene langs elefantens sider.

De fleste av de over hundre templene på fjellet ble ødelagt under kulturrevolusjonen. I dag (2013) er om lag to dusin templer atter i drift.

Noen buddhistiske og taoistiske klostre i området var kjent for å trene tradisjonell kinesisk kampsport.

Sammen med kjempebuddhaen i Leshan er Emei Shan et verdensarvsted.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]