Embraer EMB-314 Super Tucano

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Embraer EMB-314 Super Tucano
A-29 Super Tucano fra Columbias luftforsvar
Informasjon
RolleLett kampfly
ProdusentEmbraer
Første flyvning1996
Introdusert2003
Brukt avForça Aérea Brasileira
Colombia, Chile
Antall produsert124

Embraer EMB-314 Super Tucano (også kjent som ALX eller A-29) er et brasiliansk kampfly proudusert av Embraer. Flyet fløy for første gang i 1996, og er drevet av én turboprop-motor. Det er utviklet for pilottrening og lette kampbruk, og har moderne avionikk- og våpensystemer.

Historie og utvikling[rediger | rediger kilde]

Et lett angrepsfly var opprinnelig en komponenent i Brasils SIVAM-prosjekt. Dette flyet skulle fly sammen med Embraer R-99A og R-99B som da var i tjeneste, og skulle drive avskjæring av ulovlige fly og patruljere Brasils grenser.

ALX-prosjektet ble så startet opp av Brasils luftfrosvar, som også trengte et treningsfly for å erstatte Embraer EMB 326GB Xavante. Prosjektet tok sikte på å ta fram et nytt fly som passet Amazonas-regionen med høye temperaturer og fuktighet, kombinert med et lavt trusselbilde. ALX ble spesifisert til å være et turbopropfly med lang rekkevidde og lite behov for støtte, og skulle kunne operere dag og natt og i dårlig vær, i tillegg til å kunne lande på korte rullebaner med lite fasiliteter.

Den første enseters Super Tucano fra produksjonslinja fløy 2. juni 1999, mens den første flighten med en toseter skjedde 22. oktober samme år.

Varianter[rediger | rediger kilde]

A-29A
Enseter for bakkestøtte og oppklaring, angrep og avskjæring av fly med lav ytelse.
A-29B
Toseter med samme oppgaver som enseteren, men brukes også til opplæring og overvåkning.