Elsk meg i morgen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Elsk meg i morgen
Forfatter(e)Ingvar Ambjørnsen
SjangerRoman
Utgitt1999
ForlagCappelen

Elsk meg i morgen er den fjerde romanen av fire i serien om Elling av Ingvar Ambjørnsen.

Den ble utgitt i 1999 på Cappelen og er oversatt til flere språk.

De fire bøkene i serien er Utsikt til paradiset (1993), Fugledansen (1995), Brødre i blodet (1996) og Elsk meg i morgen (1999)

Handling[rediger | rediger kilde]

Elsk meg i morgen er den fjerde av romanene om Elling og hans kamerat Kjell Bjarne. Status quo er at Kjell Bjarne har et forhold til sin kjæreste, Reidun Nordsletten, og de to sammen har et barn selv om Kjell Bjarne ikke er den biologiske faren. Kjell Bjarne har nå fått jobb i dagligvarehandelen. Elling er for det meste alene nede i leiligheten sin.

Etter at Kjell Bjarne flyttet opp, har Elling nærmest grodd igjen i sin egen leilighet. Søppelsekkene ligger og flyter, alt er rotete, og hele leiligheten stinker av en blanding av kattelort og råtne egg. (Kjell Bjarne og Elling fikk hver sin katt i forrige bok). Reidun og Kjell Bjarne fatter mistanke om hva som foregår i leiligheten under, eller rettere sagt, hva som ikke foregår.

En dag stormer de to ned til Elling og tar seg inn. Kjell Bjarne skriker til Elling for å få han til å forstå hvor virkelig ille det var blitt med han og leiligheten. Elling har alltid vært en ordentlig og hygienisk mann, men nå er det gått helt på styr. Kjell Bjarne tar ham i nakken, drar ham opp av sofaen og bærer han opp i leiligheten til Reidun. Der river han av ham klærne og får ham opp i badekaret. Etterpå serverer han mat og gir ham sovetabletter slik at han kan sove ut. På den måten får de Elling inn på rett spor igjen.

De dagene han nærmest lå og sov hele tiden, har Reidun og Kjell Bjarne ryddet opp og pusset opp leiligheten til Elling. Da Ellings dager med soving i leiligheten til Reidun er over, føler han seg som en ny mann og bestemmer seg for å forbli slik. Etter en fortreffelig frokost, får han se hvordan leiligheten er blitt. Den er blitt nydelig, akkurat som å vandre rett inn i en IKEA-katalog. Han foretar seg å holde den slik og er meget takknemlig.

I denne boken er det Ellings tur til å få prøve kjærligheten. Den aktuelle er damen i pølseboden, som viser seg å hete Lone. Etter å ha funnet ut at han liker henne, kommer han stadig vekk til boden og bestiller ”en pølse med alt”. For å starte noe som helst kontakt med Lone, begynner han med å lyge om at han i sine yngre år bodde i Afrika. Dette var en god løgn, og de to får mer og mer kontakt. Når han oppdager at hun leser en bok om folk som har sett romvesener, følger han opp med enda en løgn der han forteller henne at han så et romvesen en gang han var på jakt.

Denne løgnen gjør utslaget. Elling skaffer seg sin første date, en kopp kaffe på Felix, og kommer seg tålig bra gjennom den. Forholdet utvikler seg i riktig retning, og Elling blir etter hvert invitert hjem til Lone. Der får han møte tanten Elise, som også er interessert i folk som har møtt romvesener. De sitter sammen rundt bordet og spiser og prater. Etter middagen ber Lone Elling inn på rommet sitt på en kopp kaffe. Han har tidligere fått vite at Lone har hatt en ekskjæreste, og det likte han ikke noe særlig. Da hun er gått ut av rommet for å sette på kjelen, ser han i hennes fotoalbum. Da Lone kommer tilbake og forteller ham at de fleste guttene som er avbildet i albumet, er hennes ekskjærester, klikker det helt for Elling. Det at hun har hatt mange kjærester synes han er helt forkastelig og billig. Dette uttrykker han direkte til Lone. Hun blir naturlig nok såret og kaster ham rett på dør.

Slik ender det som kunne se ut til å være forholdet Elling skulle satse på. Men at det er basert på en løgn er jo betenkelig og ville kanskje gjort utslaget som skulle til for at Lone skulle avvise ham.

Nå står Elling helt på egne bein igjen. Kjell Bjarne bor i leiligheten til Reidun Nordsletten sammen med jenten deres, Mojo. Kjell Bjarne er fortsatt Ellings venn, men har nå ikke så mye tid til ham. Elling må komme seg gjennom den moderne hverdag på egen hånd. Nå har han hvert fall god ballast i bakhånd.