Ellen Stensrud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ellen Stensrud
Ellen Stensrud.jpg
Ellen Stensrud (Foto: Jarle Vines)
Født22. nov. 1953Rediger på Wikidata (67 år)
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Ellen Stensrud (født 22. november 1953) er hovedkasserer i LO. Hun ble valgt som førstesekretær i LO på kongressen i 2009 – men overtok som hovedkasserer høsten 2010, da Bente Halvorsen ba seg fritatt grunnet sykdom.

Stensrud har 3-årig realskole, og begynte å jobbe som fabrikkarbeider da hun var 16 år. Fra 1969 til 1972 var hun ufaglært arbeider ved Tandberg Radiofabrikk og fra 1972 til 1986 ved Nordiskafilt.

I 1986 ble hun valgt til leder for fagforeningen Jern og Metall Oslo, og hadde dette vervet til 1990. I denne perioden fikk hun tilnavnet «Jern-Ellen». Hun var spesialrådgiver i LO fra 1990 til 1994, avbrutt av et seks måneders vikariat som nestleder ved LOs internasjonale avdeling.

Fra 1994 til 2001 var hun informasjonssjef i LO. Hun ble valgt til LO-sekretær, dvs. medlem av LOs øverste ledelse, av LO-kongressen i 2001. Stensrud hørte til den indre kretsen til LO-leder Yngve Hågensen og ble av mange nevnt som en mulig etterfølger. Etter at Gerd-Liv Valla ble valgt til leder skal Stensrud ha blitt frosset ut av Valla, blitt behandlet dårlig på det personlige plan og holdt utenfor alle viktige beslutninger i mange år.[1]

I 2005 ble Stensrud valgt til førstesekretær av LO-kongressen, og dermed nummer fire i LO-ledelsen. Etter Vallas avgang i 2007 rykket hun opp til nummer fire, fordi tidligere første nestleder Roar Flåthen ble ny LO-leder og tidligere andre nestleder Geir Mosti ble eneste nestleder. Da Bente N. Halvorsen trakk seg som hovedkasserer 25. oktober 2010, rykket Ellen Stensrud opp som nummer tre i LOs ledelse.

Stensrud innehar en rekke styreverv, bla. som nestleder av rådet for fagopplæring i arbeidslivet. I tillegg har hun vært medlem av Oslo Arbeiderpartis representantskap, Ytringsfrihetskommisjonen, styremedlem i Statoil samt styremedlem i Oslo Arbeiderparti.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]