Ellen Price

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ellen Price
Ellen Price as the Little Mermaid, Royal Danish Ballet, 1909.jpg
Født21. juni 1878[1]
Region Hovedstaden
Død4. mars 1968[1] (89 år)
Brøndby kommune
Ektefelle Aage Colding, Xavier de Plane
Far Carl Price
Beskjeftigelse Ballettdanser, teaterskuespiller, filmskuespiller, modell
Nasjonalitet Danmark

Ellen Juliette Collin Price, (gift de Plane) (født 21. juni 1878 i Snekkersten, død 4. mars 1968 i Brøndby) var en dansk ballettdanser og skuespiller. Hun regnes for at være en av den mest betydningsfulle danserinner i sin tid.

Ellen Price var datter av ballettdanser og skuespiller Carl Price (1839-1909) og Helga Collin (1841-1918).[2] Hun ble opptatt på Det Kongelige Teaters Ballettskole i 1885, hvor hun først mottok undervisning av sin fars fetter, Waldemar Price, og senere av Hans Beck.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Price debuterte i pas de trois'en i August Bournonvilles ballett La Ventana i 1895. I årene rundt århundreskiftet danset hun ofte med Gustav Uhlendorff, som senere ble ballettmester. Etter å ha danset tittelpartiet i Sylfiden ble hun i 1903 forfremmet til solodanser. Som forberedelse til Sylfiden søkte hun veiledning hos farens kusine, Juliette Price (1831-1906), som selv hadde danset partiet i Bournonvilles tid. Juliettes muntlige veiledning: "En Sylfide dør ikke som et Menneske, men som en Blomst, som en Sommerfugl, der faar strøket Støvet av Vingerne" gav Ellen Price videre til neste generasjons sylfider, deriblant Margrethe Schanne og Elsa Marianne von Skrytet. Ellen Prices fortolkning av tittelpartiet i Den lille Havfrue gjorde også stort inntrykk i samtiden. Carl Jacobsen ble så inspirert av Prices dans at han bestilte skulpturen, Den lille Havfrue hos billedhuggeren, Edvard Eriksen. Som forberedelse til arbeidet, overværet Eriksen flere ganger balletten. Det var hans ønske at Ellen Price skulle sitte modell, men det ville hun ikke, og hun uttalte senere: "En kongelig solodanserinne sitter ikke modell for en kunstner."[3]

Da hennes helse på grunn av en mulig hjertefeil ikke lenger tillot at hun danset, gikk hun i 1913 til skuespillet i stedet. Først var hun tilknyttet Aarhus Teater, men flyttet senere til Bornholm og opptrådte på lokale teatre. Etter sin skilsmisse flyttet hun tilbake til København, hvor hun etablerte egen ballettskole.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]