Ellen Marie Vars

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ellen Marie Vars
Elle Marja Vars.jpg
Født1957
Láhpoluoppal
Beskjeftigelse Forfatter
Nasjonalitet Norge

Ellen Marie Vars, eller Elle Márjá Vars (født 1957 i Láhpoluoppal) er en forfatter som skriver på nordsamisk. Elle Márjá Vars har gjennom en årrekke vært en av de mest markante kulturambassadørene for Kautokeino.

Vars har gitt ut tilsammen 15 skjønnlitterære bøker, og er med det en av de mest produktive og mest leste samiske forfattere. Hennes første roman “Kátjá” fikk Sametingets Fritt Ord pris i 1986, og den ble oversatt til norsk i 1988.. To ganger har hun fått Samerådets litteraturpris; for beste samiskspråklige ungdomsroman (2004), for beste samiskspråklige barnebok (2007).

I 2012 ble CD:en “Áidnen”, med tekster av Elle Márjá Vars nominert til Norges største musikkpris, Spellemannsprisen. Hun var også en pådriver for å få den samiske avisa Áššu til Kautokeino, og var den første redaktøren for Áššu. Med dette arbeidet har hun skapt flere sårt trengte arbeidsplasser i Kautokeino. Det var også Vars som startet det samiske ungdomsmagasinet Š, som også kommer ut i Kautokeino. I tillegg til sitt forfatterskap, har Vars i flere tiår deltatt aktivt i de samiske kunstnerorganisasjonene og jobbet for å forbedre de samiske kunstneres arbeidskår og stipendordninger. Som generalsekretær i Samisk Kunstnerråd ledet hun arbeidet med å få til en egen kunstneravtale for samiske kunstnere med Sametinget i Norge.

Vars har også vært medlem i Nord-Hålogaland bispedømmeråd og Sametingets språkstyre.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

- Kátjá 1986 nuoraidromána
- Oabbá 1986 mánáidgirji
- Savdnjiluvvon nagir 1989 diktagirji ovttas Kaia Nilsenin ja Ravna Eiran
- Árvedávggi mánát 1990 mánaidgirji
- Okto 1991
- Buot ovddemus jápmet niegut 1992
- Ja idja ii galgga šat leat 1996
- Jaskatvuođas ii leat mihkke agiid 2002
- Máilmmi láikkimus olmmos 2006
- Čábbámus iđitguovssu 2004
- Skábma 2013

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]