Elisabeth Ludovika av Bayern

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Elisabeth Ludovika av Bayern

Elisabeth Ludovika, prinsesse av Bayern (født 13. november 1801 i München, død 14. desember 1873 i Dresden) var gjennom sitt ekteskap med kong Fredrik Vilhelm IV av Preussen dronning av Preussen.

Hun var datter av kong Maximilian I av Bayern og tvillingsøster av dronning Amalie av Sachsen samt søster av erkehertuginne Sophie av Østerrike.

Den 29. november 1823 ble hun gift med den prøyssiske kronprins og senere konge Fredrik Vilhelm. Hun delte bl.a. hans dype interesse for kunst. I 1824 konverterte hun fra Den katolske kirke til den evangelisk-lutherske kirke.

Fra 1840 var hun dronning av Preussen, og øvet en betydelig innflytelse over prøyssisk politikk, hvor hun særlig gikk inn for å opprettholde et tett vennskap mellom Preussen og Østerrike.

Hun var en sterk og trofast støtte for sin mann, og etter kongens død førte hun på sine enkeseter Sanssouci, Charlottenburg og Stolzenfels et stille og andektig liv, hvor hun viet seg til storsinnet verdighet. Hennes svoger, keiser Wilhelm, behandlet henne med stor oppmerksomhet.

Ved et besøk hos sin søster, dronning Amalie av Sachsen, døde hun 1873 i Dresden. Hun ble bisatt 21. desember i Fredskirken i Potsdam.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • v. Reumont, E.: Königin von Preußen (Berlin 1874)
  • L. Hesekiel, E.: Luise (Berlin 1881).