Eksplosjonen på Grønlikaia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Eksplosjonen på Grønlikaia var en større ulykke som skjedde rett etter krigen, i forbindelse med opprydding av ammunisjon og sprengstoff etter tyskernes okkupasjon. Ulykken krevde 41 menneskeliv, mer enn hundre sårede, - og førte til store materielle skader.

Ulykken fant sted midt på dagen 17. august 1945, på Grønlikaia i Oslo, ved foten av Ekebergåsen. Der arbeidet hundrevis av tyske krigsfanger under kommando av «The Allied Forces in Norway» med å laste ammunisjon fra jernbanevogner ombord i lekteren «Filius». Det var meningen å dumpe ammunisjonen på dypt vann.

Lekteren var blant annet fylt med 13 tonn sprengstoff, 1.5 tonn fenghetter og et halvt tonn håndgranater. Da ulykken skjedde var man i ferd med å laste ombord kasser med 20 mm antiluftskytspatroner. Med en overbelastet kranskuffe mistet man en kasse rett ned i lasterummet, slik at de femten tonnene med sprengstoff gikk i luften.

39 tyske liv gikk tapt, to norske. I tillegg måtte 98 personer på sykehus: 88 tyskere, åtte briter og to nordmenn. De materielle skadene var omfattende. 50 meter av kaia raste ut. To lagerbygninger lå i ruiner, 15 andre lagerbygg ble skadet. 30 jernbanevogner ble ødelagt. Bolighus måtte evakueres, og i de nærmeste bydelene gikk vindusrutene.

Ulykken ble etterfulgt av omfattende granskinger, der både den allierte militære forhørsrett og Oslo sprengstoffinspeksjon var involvert. Konklusjonen var klar: Årsaken til ulykken var at lastingen ikke skjedde under sakkyndig ledelse og kontroll, altså uansvarlighet fra den allierte hærledelsens side. Den amerikanske major Sheriff som ledet lastingen hadde forlatt Norge alt dagen etter eksplosjonen.

Kilder[rediger | rediger kilde]