Eksploderende hval

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Eksploderende hval eller sprengt hval viser oftest til en hendelse i Florence, Oregon, i 1970, da en død spermhval (opprinnelig antatt å være en gråhval) ble sprengt i filler av samferdselsmyndighetene i Oregon, i et forsøk på å kvitte seg med det råtnende kadaveret. Hendelsen ble viden kjent i USA da den amerikanske humoristen Dave Barry omtalte den i sin avisspalte etter å ha sett et videoopptak av eksplosjonen. Senere ble historien velkjent internasjonalt, da det samme opptaket begynte å sirkulere på Internett og utviklet seg til et internettfenomen.

Spontane eksplosjoner har også forekommet. Det mest omtalte eksemplet fant sted i Taiwan i 2004, da utvikling av gass inne i en forvitrende spermhval førte til at den eksploderte på et befolket tettsted, mens den ble transportert til obduksjon. Andre eksploderende hvaler har blitt skrevet om og dokumentert av flere velkjente skribenter.

Det finnes relativt få dokumenterte tilfeller av eksploderende dyr. Hvaleksplosjonene i USA og Taiwan fikk bred dekning av presse verden over. Det har derimot vært færre kjente hendelser i andre deler av verden. En hvaleksplosjon på Færøyene i 2013 ble imidlertid dokumentert på video.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]