Eksfiltrasjon (militært)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et UH-60 Black Hawk helikopter utfører en eksfiltrasjon av amerikanske soldater i Irak

Eksfiltrasjon (også eksfiltrering eller exfil) er prosessen med å fjerne personell når det er ansett som viktig at de umiddelbart må bli flyttet ut av et fiendtlig miljø og tatt med til et område som er enten tatt eller kontrollert av vennlig personell.[1]

Det er i hovedsak to typer eksfiltrasjon:

  • Vennlig: Personen som er involvert er villig og er forventet å samarbeide med personell for å gjennomføre operasjonen.
  • Fiendtlige: Personen som er involvert er ikke villig til å bli eksfiltrert, slik at det må benyttes kraftig tvang med muligheter/sannsynligheter for å engasjere fiendtlig personell i et område, enten i og/eller rundt eksfiltreringssonen.

Et eksempel på en fiendtlig eksfiltrering var transport til Israel for prøving av den tyske Nazi krigsforbryter Adolf Eichmann av Israels Mossad-agenter den 11. mai 1960. Et eksempel på en vennlig eksfiltrering var den felles USAs Central Intelligence Agency-Kanadiske regjeringens operasjon for å smugle diplomatisk personell ut av det revolusjonerende Iran i 1980. Operasjonen ble senere kjent som den Canadian Caper.


Referanser[rediger | rediger kilde]


Se også[rediger | rediger kilde]

  • Infiltrasjonstaktikk