Eion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Eion er en by nordøst på det greske fastlandet. Den ligger ved munningen til elven Struma som renner ut i Egeerhavet fra det indre av Thrakia. Thukydid henviser til den i Peloponneserkrigen som et sted av betydelig strategisk viktighet for athenerne under peloponneserkrigen.

Eion ble okkupert av perserne i 476 f.Kr. i etterspillet til perserkrigene. Den ble erobret av det athenske sjøforbundet i 475 f.Kr. under lederskapet til den athenske generalen Kimon, sønn til Miltiades den yngre. Innbyggerne ble gjort til slaver. Erobringen av Eion var begynnelsen til et militært felttog som ble satt i gang av det nylig opprettede sjøforbundet. Deres mål var å renske Egeerhavet for persiske flåter og pirater for å gi athenerne tilgang til Hellespont.

Den nærliggende athenske kolonien Amfipolis ble grunnlagt i 437 f.Kr. 5 km oppover elven Struma. Bosetterne, ledet av Hagnon, brukte Eion som deres operasjonsbase til å begynne med.

Under peloponneserkrigen var Eion i 424 f.Kr. stedet hvor den athenske kommandanten Aristeides avskar en persisk budbringer som het Artafernes. Budskapet som var på vei til Sparta, var et brev fra den persiske kongen som tok for seg tidligere forespørsler som ble gjort til ham av spartanerne.

Senere i krigen, vinteren 424/423 f.Kr., erobret den spartanske generalen Brasidas Amfipolis med sine thrakiske allierte. Men da han gikk mot Eion, klarte han ikke å overmanne de athenske fosvarerne som var ledet av Thukydid. Selv om han holdt Eion, ble Thukydid senere utvist for sin manglende evne til å forsvare den viktigere byen Amfipolis.