Egon Weng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Egon Weng
Født23. sep. 1924Rediger på Wikidata
AarhusRediger på Wikidata
Død26. jan. 2013Rediger på Wikidata (88 år)
Beskjeftigelse Danser, koreografRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Egon Weng (født 23. september 1924 i Århus i Danmark, død 26. januar 2013)[1] var en dansk-norsk danser, koreograf og ballettpedagog.

Weng startet å danse hos den danske danselærerinnen Helga Egdø, men fikk også undervisning av Thea Jolles.

Han begynte sin dansekarriere i Århus sent på 1940-tallet, og danset etterhvert i flere musikaler og pantomimer ved Aarhus Teater, Pantomimeteatret i København, Malmö Stadsteater og Stora Teatern i Göteborg. På sistnevnte teater ble han ansatt i 1954, og da var først da han anså seg selv som profesjonell danser. Her fikk han også koreografioppgaver, begynte å undervise og han møtte den norske danseren Irene Newerman. De giftet seg i 1962, og da ble Weng norsk statsborger. De fikk to barn sammen.

I Norge jobbet Weng som danser og koreograf på Chat Noir, Centralteatret, Edderkoppen Teater, Oslo Nye Teater og i NRK. I 1963 åpnet han og Irene N. Weng en ballettskole og han startet å undervise fast på flere steder i Oslo. Egon Weng etablerte seg i Turnhallen i 1969 og underviste her frem til brannen i 1988. Etterhvert konsentrerte han seg om undervisningen, og ballettskolen hadde mange elever. Han underviste i flere lokaler i Oslo og på skolen som han og Irene N. Weng etablerte i Stavanger. Han underviste frem til han i 2004 fylte 80 år. Egon Weng døde i 2013, og etterlot seg en sønn.

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Egon Weng fikk statens kunsterstipend for eldre fortjente kunstnere, Jorunn Kirkenærs Ballettpedagogiske stipend og Danseinformasjonens ærespris i 2004 for sin innsats innen dansen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Nekrologer». Aftenposten. Oslo. 6. februar 2013. s. 18. 

Kilder[rediger | rediger kilde]