Egersund Fayancemuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Egersund Fayancemuseum er en del av Dalane folkemuseum. Museet innehar gjenstander produsert av A/S Egersunds Fayancefabriks Co./Egersunds Potteri i perioden fra 1847 til 1979. Grunnlegger av fajansefabrikken var Johan Feyer. Museet har tilhold i de gamle fabrikklokalene i Egersund sentrum, som idag også er et kjøpesenter.

Fabrikken[rediger | rediger kilde]

I mer enn 132 år forsynte fabrikken i Egersund det norske folk med steintøy både til hverdag og fest. A/S Egersunds Fayancefabriks Co. hadde en usedvanlig omfangsrik produksjon med et vell av ulike modeller og dekorer. Gjennom den omfattende produksjonen gjenspeiles strømninger innenfor kunst- og moteverdenen i en lang periode.

Fabrikken ble stiftet i 1847 under navnet Egersunds Potteri. Grunnleggeren Johan Feyer hadde selv lært pottemakeri gjennom studier i Newcastle upon Tyne. I løpet av kort tid utviklet fabrikken seg til å bli Norges største steintøyprodusent.

Opprettelsen av museet[rediger | rediger kilde]

Etter at fabrikken ble nedlagt i 1979 overtok Dalane Folkemuseum fabrikkens arkiv og gjenstandssamling. Dette danner grunnstammen i Egersund Fayancemuseum som ble etablert i 1986. I 2010 flyttet Egersund Fayancemuseum i nye moderne lokaler i Fabrikkgaten 2 der den gamle fabrikken i sin tid holdt til.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]