Edouard Bovet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Edouard Bovet
Født14. sep. 1797Rediger på Wikidata
Fleurier (Old Swiss Confederacy, Neuchâtel)
Død25. okt. 1849Rediger på Wikidata (52 år)
Fleurier
BeskjeftigelseUrmaker Rediger på Wikidata
NasjonalitetSveits

Édouard Bovet (født 1797 i Fleurier, Neuchâtel i Sveits, død 1849) var en sveitsisk urmaker og grunnlegger av urselskapet Bovet.[1]

Fødselen av Edouard Bovet, sønn av Jean Frédéric Bovet, ble registrert hos myndighetene i 1797. Fire sønner og en datter ble født de påfølgende årene.

Etter endt læretid som urmaker flyttet Edouard Bovet og to av hans brødre i 1814 til London, som på denne tiden var et sentrum innen montering av ur og handel med klokker.[trenger referanse] Bovet etablerte i 1818 sin egen virksomhet i London i samarbeid med sine brødre. Denne virksomheten, som produserte luksusklokker i Sveits for eksport til Kina, ble en stor suksess.[trenger referanse] To generasjoner senere drev firmaet et blomstrende sveitsisk-kinesiske kommersielt foretak. I 1855 ble Bovet-firmaet tildelt en gullmedalje under verdensutstillingen i Paris. Virksomhetens navn ble solgt flere ganger og ble relansert i 1994.

Bovet var tilbake i hjembyen i 1830 sammen med sin fire år gamle halvt kinesiske sønn Edouard-Georges. På denne tiden var det vanlig for europeiske kjøpmenn i Kina å ta en midlertidig kone under opphold i Kina.[trenger referanse] Eventuelle barn som ble født i dette ekteskapet måtte faren akseptere fullt ansvar for.

Bovet døde i 1849, 52 år gammel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Conso – Marque Bovet Arkivert 4. mars 2016 hos Wayback Machine. "1818 : Édouard Bovet arrive à Canton, le seul port chinois ouvert aux étrangers et vend quatre montres de 10.000 francs. 1822 : Édouard et Alphonse Bovet créent la société de montres Bovet."