Edna Parker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Edna Parker
Edna Parker.JPG
Edna Parker i 2007 (114 år gammel)
Født20. apr. 1893Rediger på Wikidata
Morgan CountyRediger på Wikidata
Død26. nov. 2008[1]Rediger på Wikidata (115 år)
ShelbyvilleRediger på Wikidata
Beskjeftigelse LærerRediger på Wikidata
Utdannet ved Franklin CollegeRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Signatur
Edna Parkers signatur

Edna Scott Parker (født 20. april 1893 i Morgan County, Indiana, USA, død 26. november 2008 i Shelby County, Indiana, USA) var med sine 115 år og 220 dager verdens eldste person ved sin død.

Edna arbeidet som lærerinne frem til hun i 1913 ble gift med Earl Parker, som døde av hjerteinfarkt i 1939, 54 år gammel. Hun ble mor til to sønner, henholdsvis i 1913 og 1919. Som enke fortsatte hun i mange år driften av gården, som hun og ektemannen hadde bygget opp.

En av hennes sønnesønner fortalte pressen i anledning 115-årsdagen at hun en gang var nær døden da hun var omkring 100 år gammel. Hun hadde da flyttet inn hos eldstesønnen og dennes hustru, men da de to kom hjem fra en basketballkamp en kveld, kunne de ikke finne Edna noe sted i huset og slo alarm til sønnesønnen, som kom for å delta i letingen etter farmoren. Etter kort tid fant han Edna sterkt nedkjølt i en snøhaug i nærheten av huset og fikk båret henne inn og lagt henne foran ovnen, mens de ventet på legen. Da hun kom seg igjen etter denne episoden var hun frisk og rask i mange år, men familien mente likevel det var best å få ordnet med plass til henne på et gamlehjem i nærheten, hvor hun ble boende resten av sitt liv.

Hennes høye alder gjorde at hun opplevde begge sønnenes bortgang, og så sent som i juni 2008 mistet hun sin 90 år gamle svigerdatter. En av hennes søstre ble 99 år gammel. Selv om hun opplevde en usedvanlig høy alder led hun aldri av demens eller hjerteproblemer, men hun satt for det meste i rullestol fra hun var 109 år gammel, etter et stygt fall. De 2-3 siste årene opplevde både Edna selv og hennes nære familie stor pågang fra diverse presse, som ville ha en bit av hennes lange livshistorie. Både 114-årsdagen og 115-årsdagen var begivenheter, som ble dekket av fjernsynskanaler og diverse aviser verden over.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.chicagotribune.com[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Yone Minagawa 
Verdens eldste person
Etterfølger:
 Maria de Jesus