Edgar Ray Killen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Edgar Ray Killen
Edgar Ray Killen Mugshot.jpg
Født17. januar 1925
Philadelphia
Død11. januar 2018 (92 år)
Mississippi State Penitentiary
Beskjeftigelse Pastor
Nasjonalitet USA
Medlem av Ku Klux Klan

Edgar Ray Killen (født 17. januar 1925 i Philadelphia i Neshoba County i Mississippi i USA, død 11. januar 2018 i Mississippi State Penitentiary i Parchman i Mississippi[1]) var en amerikansk baptistpastor, sagverkseier og lokal leder for Ku Klux Klan i Neshoba County i Mississippi.

Han ble i 2005 dømt for drap på tre borgerrettsaktivister i 1964.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Edgar Ray Killen var den eldste av de åtte barna[2] til Lonnie Ray Killen (1901–1992) og Etta Killen (født Hitt, 1903–1983). Killen var en kleagle, en som rekrutterte og organiserte medlemmer til Neshoba og Lauderdale County-avdelingene av Ku Klux Klan.[3]

Lynsjingen i 1964[rediger | rediger kilde]

I 1964 samlet Killen, ifølge en dom av 2005, sammen en lynsjemobb i Neshoba County, som resulterte i en aksjon som endte med borgerrettsaktivistene Michael Schwerner (24), Andrew Goodman (20) og James Chaney (21) mistet livet. Mordene opprørte store deler av den amerikanske opinion og gav økt støtte til borgerrettsbevegelsen.[trenger referanse] Hendelsene skildres delvis i filmen Mississippi i flammer fra 1988.

Rettsforfølgelse[rediger | rediger kilde]

Killen var en av en rekke tiltalte som en delt jury i rettergangen i en føderal domstol i 1967 ikke kunne felle for å ha krenket aktivistenes borgerrettigheter. Killen skal ha hatt et kvinnelig jurymedlem, som bestemt stod fast ved at en pastor ikke kunne dømmes, å takke for at tiltalen ikke førte frem.[4] Flere andre ble dømt i rettssaken.

I en alder av 80 år ble han til slutt arrestert og tiltalt for drap på aktivistene. Killen hadde hele tiden vært bosatt i de samme traktene der mordene skjedde, arbeidet i skogen og preket i områdets kirker. Juryen, bestående av ni hvite og tre svarte jurymedlemmer, forkastet mordanklagen, men fant ham skyldig i å ha rekruttert mobben som utførte drapene. Han ble på årsdagen for forbrytelsene, den 23. juni 2005, dømt til 60 års fengsel.

Referanser[rediger | rediger kilde]