Hopp til innhold

Edelmetaller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Edelmetaller, kobber og kvikksølv

Edelmetall er en betegnelse på metaller som er motstandsdyktige, eller lite reaktive, for korrosjon og oksidasjon i motsetning til de fleste andre metaller. Eksempler på disse er gull, sølv, platina og rhodium.

Noen edelmetaller kan løses opp i kongevann, som er en høyt konsentrert mikstur av syrer.

Alkymister var opptatt av transmutasjonen av vanlige metaller til gull (et edelmetall) for økonomisk gevinst, eller som en metafor for andre hemmelige prosesser.

Edelmetaller som benyttes i smykker[rediger | rediger kilde]

Gull[rediger | rediger kilde]

Det finnes gullsmykker i en rekke fargenyanser som rødt, hvitt, brunt, svart og grønt. Mye kobber gir en rødlig blanding, mye sølv gir en lysere blanding. For å få «hvitt gull» blandes gull med palladium, nikkel eller sølv. Hvitt gull blir ofte rhodinert (dekket med metallet Rhodium) for å få en ekstra "hvit" og skinnende overflate.

Ekte gullsmykker er ofte stemplet med tall som indikerer gullets renhet. I Norge bruker man følgende stempler som 999 for det reneste gullet, også kjent som 24 karat gull. 916 tilsvarer 22 karat, 750 tilsvarer 18 karat, 585 tilsvarer 14 karat og 375 tilsvarer 9 karat gull.

Sølv[rediger | rediger kilde]

Fordi sølvet er et bløtt metall må det blandes, eller legeres, med andre metaller når det skal benyttes i smykker.

I Norge bruker vi to forskjellige legeringer, 830 og 925. 830, som er mest vanlig, betyr at det er 830 tusendeler sølv og 170 tusendeler kobber. 925 (Sølv Sterling) benyttes bl.a. til emaljeprodukter. I Norge er det forbudt å selge varer som sølv dersom det er mindre enn 830 tusendeler sølv. Sølvstandarden i smykkeindustrien er Sølv sterling, som er 92,5 % sølv og 7,5 % kobber, derav 925-stempelet.

Platina[rediger | rediger kilde]

Platina er mer verdifullt enn gull, fordi det er mer sjeldent. Platina smykker krever generelt mindre vedlikehold sammenlignet med andre edle metaller som gull og sølv. Platina beholder sin farge og glans, og det er derfor ikke nødvendig å rhodinere platina smykker.

Stemplet på platina er oppgitt i tusendeler platina, 950 er det mest brukte stempelet.

Rhodium[rediger | rediger kilde]

Rhodium brukes ofte som et tynt belegg på smykker. Metallet er veldig hvitt og hardere, mer slitesterkt, enn gull.