Dzjokhar Dudajev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Dzjokhar Musajevitsj Dudajev (Джоха́р Муса́евич Дуда́ев, født 15. april 1944 – død 21. april 1996) var en sovjetisk luftforsvarsgeneral og tsjetsjensk nasjonalistleder. Han var 1991 til 1996 den første president i Den tsjetsjenske republikken Itsjkeria, forsøket på å danne en tsjetsjensk stat uavhengig av Russland.

Etter at Sovjetunionen i 1991 ble oppløst, gikk også den Den tsjetsjensk-ingusjetiske republikken autonome republikken innen Russland i oppløsning. Tsjetsjenske ledere, med Dzjokhar Dudajev i spissen, tok makten og erklærte Tsjetsjenia uavhengig. I oktober 1991 ble Dudajev valgt til president i utbryterrepublikken, som fikk navnet Den tsjetsjenske republikken Itsjkeria. Russland, under ledelse av president Boris Jeltsin, satte inn styrker i et forsøk på å slå ned utbryterrepublikken, men mislykkes. Dudajev møtte også motstand internt i Tsjetsjenia. I 1993 oppløste han parlamentet og innførte direkte presidentstyre, og det brøt ut borgerkrig mellom ulike tsjetsjenske grupper. President Jeltsin forsøkte i desember 1994 å fjerne Dudajev ved hjelp av føderale styrker, men mislykkes og det utviklet seg til geriljakrig mellom russiske og tsjetsjenske styrker. Dudajev ble i april 1996 drept i et russisk rakettangrep.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)