Dzjokhar Dudajev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dzjokhar Dudajev
Djokhar Doudaïev.jpg
Født 15. februar 1944
Yalkhoroy
Død 21. april 1996
Q4137815
Utdannet ved Gagarin Air Force Academy
Parti Sovjetunionens kommunistiske parti
Nasjonalitet Sovjetunionen, Russland, Chechen Republic of Ichkeria
Religion islam
Utmerkelser Røde fane-ordenen, Røde stjerne-ordenen, Medal "Veteran of the Armed Forces of the USSR"
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Dzjokhar Musajevitsj Dudajev (Джоха́р Муса́евич Дуда́ев, født 15. april 1944, død 21. april 1996) var en sovjetisk luftforsvarsgeneral og tsjetsjensk nasjonalistleder. Han var 1991 til 1996 den første president i Den tsjetsjenske republikken Itsjkeria, forsøket på å danne en tsjetsjensk stat uavhengig av Russland.

Etter at Sovjetunionen i 1991 ble oppløst, gikk også den Den tsjetsjensk-ingusjetiske republikken autonome republikken innen Russland i oppløsning. Tsjetsjenske ledere, med Dzjokhar Dudajev i spissen, tok makten og erklærte Tsjetsjenia uavhengig. I oktober 1991 ble Dudajev valgt til president i utbryterrepublikken, som fikk navnet Den tsjetsjenske republikken Itsjkeria. Russland, under ledelse av president Boris Jeltsin, satte inn styrker i et forsøk på å slå ned utbryterrepublikken, men mislykkes. Dudajev møtte også motstand internt i Tsjetsjenia. I 1993 oppløste han parlamentet og innførte direkte presidentstyre, og det brøt ut borgerkrig mellom ulike tsjetsjenske grupper. President Jeltsin forsøkte i desember 1994 å fjerne Dudajev ved hjelp av føderale styrker, men mislykkes og det utviklet seg til geriljakrig mellom russiske og tsjetsjenske styrker. Dudajev ble i april 1996 drept i et russisk rakettangrep.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)