Dunbars tall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Dunbars tall, som er 150, representerer et teoretisk maksimalt antall individer som et sett mennesker kan opprettholde et sosialt forhold til, altså et forhold som inkluderer viten om hvem hver enkelt person er og hvilke sosiale forhold hver person har til de andre personene i gruppen. Grupper som er større enn dette trenger generelt mer restriktive lover, regler og normer for å være stabile. Dunbars tall er en viktig verdi innenfor sosiologi og antropologi.


"Dunbars grense, som går ved 150, representerer teoretisk maksimalgrensa for antall individer folk flest klarer å forholde seg sosialt til, her snakker man om å forholde seg til hvem som er hvem og hvordan man skalerer disse opp mot hverandre og hvilket forhold disse igjen har til hverandre.

Grupper som er større enn dette krever flere spesifikke regler, lover, og pålagte reguleringer for å kunne fungere optimalt og for å kunne ha en stabil struktur.

Dunbars grense er en betydelig verdi brukt innen sosioligi og antropologi og ble identifisert av den britiske antropologen Robin Dunbar. Den indikerer "den kognitive grense for hvilket antall mennesker et individ kan etablere et stabilt forhold til".

Dunbars teorier sier at "neokortex størrelse og funksjon styrer denne mekanismen og størrelsen på gruppen vi til enhver tid kan forholde oss til....neokortex begrensede kapasitet angir kort og godt det antall mennesker vi til enhver tid klarer forholde oss til". I periferien av de 150 individene ligger også gamle kolleger og venner fra grunnskolen som du med letthet plukker gamle relasjoner opp igjen med." eng.wikipedia

En populær fremstilling av Dunbars tall er «apesfæren» (engelsk: «the monkeysphere») som representerer de 150 menneskene som hver enkelt av oss er i stand til å betrakte som virkelige personer. Dette i motsetning til alle andre (utenfor «apesfæren» vår) som vi kun oppfatter som tall eller en «stor grå masse».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

sosiologistubbDenne sosiologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.