Hopp til innhold

Drury Lane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For teateret, se Theatre Royal Drury Lane.
Drury Lane
Basisdata
LandStorbritannia
KommuneCity of Westminster, Camden

Kart
Drury Lane
51°30′54″N 0°07′22″V

Drury Lane er en gate i den delen av sentrale London som kalles Covent Garden. Drury Lane går fra Aldwych opp til High Holborn. Den sørlige delen ligger i bydelen Westminster og den nordlige i Camden.

Gateløpet går tilbake til middelalderen, men navnet fikk gata etter en Sir William Drury, som i 1590 satte opp sitt Drury House ved den sørlige enden av gata. Et av de verste utbruddene under pesten som krevde 100 000 liv i London i 1665, forekom i Drury Lane. Kronikøren Samuel Pepys beretter at mange hus var merka med et rødt kors og påskriften «Lord have mercy upon us» på døra. Væpna soldater ble utplassert for å hindre at folk forlot området, men til liten nytte.

På 1500- og 1600-tallet var Drury Lane en respektabel adresse, men området forfalt og ble utover på 1700-tallet invadert av horehus, billige skjenkesteder og slum. Mot slutten av 1800-tallet ble en del av slummen sanert. Etter hvert som folk flytta vekk fra området, fikk Drury Lane mer karakter av forretningsgate. Sainsbury's åpna sitt første utsalg i Drury Lane nr. 173 i 1869.

Drury Lane er ellers kjent som en av Covent Gardens teatergater, og «Drury Lane» brukes ofte synonymt med det store teateret Theatre Royal Drury Lane, som siden 1812 har hatt sitt tilhold her. På hjørnet av Parker Street ligger siden 1973 New London Theatre.


Autoritetsdata