Doris Haddock

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Doris Haddock
Graveld.JPG
Født24. januar 1910
Laconia
Død9. mars 2010 (100 år)
Dublin
Utdannet ved Emerson College
Beskjeftigelse Politisk aktivist
Parti Det demokratiske parti
Nasjonalitet USA

Doris Haddock (opprinnelig Ethel Doris Rollins) (født 24. januar 1910 i Laconia i New Hampshire, død 9. mars 2010 i Dublin i New Hampshire), populært kalt Granny D (Bestemor D), var en politisk aktivist. I 1999–2000 gikk hun tvers over det kontinentale USA som ledd i en kampanje for å få regulert pengebruken i valgkampene.

Haddock studerte tre år ved Emerson College i Boston. Hun blei imidlertid – slik reglementet foreskreiv på den tida – nekta å fortsette studiene da hun gifta seg. (I 2000 blei hun i stedet tildelt en æresgrad fra samme institusjon.)

Haddocks karriere som politisk aktivist starta i 1960, da hun og mannen deltok i en vellykka aksjon for å stoppe et planlagt prøvefelt for hydrogenbomber ved Point Hope i Alaska. På 1970-tallet var Haddock aktiv i lokalpolitikken og satt blant annet i byplanrådet i Dublin i New Hampshire.

På 1990-tallet kom systemet med finansiering av valgkampene i USA under sterk kritikk. Saken vakte Haddocks interesse, og hun satte i gang en underskriftskampanje. 1. januar 1999 starta hun så en kampanjemarsj fra Pasadena i California til Washington D.C. I løpet av 14 måneder gikk hun 1–2 mil daglig. Aksjonen vakte stor medieoppmerksomhet.

I 2004 måtte Demokratenes kandidat til Senatet fra New Hampshire trekke seg etter en skandale rundt finansiering av valgkampen. Haddock, som da var 94, blei i siste liten utpekt til ny kandidat. Hun tapte imidlertid for den sittende senatoren fra Republikanerne.

Samme året fikk hun av retten godkjent tilnavnet «Granny D» som offisielt mellomnavn.

Haddock feira 99-årsdagen med kampanjeaktiviteter for valgkampreform.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]