Dom kallar oss mods

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dom kallar oss mods
Generell informasjon
SjangerDokumentar
Utgivelsesår1968
Prod.landSverige Sverige
Lengde101 min.
SpråkSvensk
Bak kamera
RegissørStefan Jarl og Jan Lindqvist
Foran kamera
MedvirkendeKenneth «Kenta» Gustafsson, Gustav «Stoffe» Svensson
Eksterne lenker

Dom kallar oss mods er en svensk dokumentarfilm fra 1968 regissert av Stefan Jarl og Jan Lindqvist. Filmen er første del av Mods-trilogien om Stoffe og Kenta. Jarl og Lindqvist fulgte de to guttene og vennene deres i en 20-års periode og dokumenterte deres liv i Stockholm. Trilogien skildrer deres vekst og fall, sorger og gleder, men er også et dokument om narkotikaens inntog i Sverige.

Handling[rediger | rediger kilde]

Stoffe og Kenta er bare 18 år gamle, men har likevel intet sted å bo og heller ingen jobb. Isteden bor de hos forskjellige venner, henger på gata, drikker alkohol og røyker hasj. Filmen starter med Stoffe og Kenta som tilsynelatende bekymringløst løper rundt i Stockholms gater, flørter med jenter og gjør narr av offentlige tjenestemenn.

Jarl filmer dem mens de besøker venner, vasker håret og drikker øl på stamstedet sitt. En scene der Kenta har samleie med sin kjæreste førte til at filmen først ble sensurert, for siden å bli utgitt i sin originale form. Mot slutten av filmen ender Stoffe og Kenta i en krangel med hverandre mens de leter etter ett sted å sove, og det ender med at de går hver sin vei. Kenta sovner i en trappeoppgang, mens Stoffe blir tatt hånd om av politiet.

Det er gjennom dialoger og intervjuer med Stefan Jarl at vi får vite at de to guttene har noenlunde samme bakgrunn med alkoholiserte mødre og fedre som har mishandlet dem. Vi blir vitne til deres daglige kamp for mat, husrom og vennskap og det som binder dem alle sammen er deres hat mot det etablerte samfunnet og normene som de selv nekter å leve etter. Selv lever de kun for nuet uten å tenke for mye på fremtiden. Jarl klarer å fange deres tanker og oppmerksomhet og får dem til å prate om sine liv. Jo tøffere livet deres blir, desto større blir presset på å holde sammen. Dom kallar oss mods er en brutal samtidsskildring av ungdommer som har kommet skeivt ut i samfunnet, hvorfor de har kommet dit og hva fremtiden bringer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]