Hopp til innhold

Djurgårdens IF Hockey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Djurgårdens IF Hockey Svensk:Djurgårdens IF Ishockeyförening er en svensk ishockeyklubb, grunnlagt i 1922 og som holder til i Stockholm.

Djurgården har vunnet svenske mesterskapet i ishockey 16 ganger hvorav seks på rad 195863 og de har vunnet Europacupen i ishockey to ganger, 1990 og 1991. Roland Stoltz, Sven Tumba og Lasse Björn er tre legendariske spillere som alle har blitt verdensmestere og spilt over 200 landskamper.

Espen Knutsen spilte der en rekke sesonger, og han satte også svensk poengrekord i sluttspillet. Peter Forsberg hadde den forrige rekorden.

Patrick Thoresen spilte for DIF i sesongene 2004/05 og 2005/06, mens Morten Ask spilte for DIF i sesongen 2006/07. 31. mars ble det klart at DIF rykker ned i Allsvenskan etter sesongen 2011/12 etter en 2-0 tap mot Leksands IF mens Rögle BK vant med 5-3 mot BIK Karlskoga.

Rivaler[rediger | rediger kilde]

Derbymatch mellom Allmänna Idrottsklubben och DIF.

Djurgårdens største rival er Allmänna Idrottsklubben, og dens retur til Eliteserien 2010/2011 betydde at DIF måtte møte AIK for første gang siden 2001/2002.

En annen rival i hockey er Färjestad BK, hovedsakelig på grunn av de mange tøffe sluttspillmøtene mellom lagene. Lagene har møttes elleve ganger i sluttspillet (hvorav fem finaler), Djurgården vant de seks første sluttseriene.

Suportere[rediger | rediger kilde]

Djurgårdens støttespillere har vært organisert i foreninger siden 1947, da Djurgårdens supporterklubb ble dannet. Foreningen arrangerte bussturer til bortekamper for medlemmene, men det var ingen organisert hæl. I løpet av midten og slutten av 1970-tallet begynte hælene imidlertid å bli organisert, og i 1981 ble Blue Saints Supporters 'Association dannet. Navnet oppstod etter at Djurgårdsklacken sang "Å når de hellige marsjerer inn", da Djurgårdens hockeyspillere gikk på rettens is. I 1997 endret Blue Saints navn til Järnkaminerna etter voldelige hendelser, noe som førte til at foreningen mottok negativ kritikk fra media og publikum.

I dag er Järnkaminerna den største av Djurgårdens supporterforeninger, med flere tusen medlemmer. Tilhengerne kommer hovedsakelig fra Stockholm-regionen, men det er lokale landlige foreninger over hele landet.

Før hver hjemmekamp spilles Sjung för gamla Djurgår'n, en sang som har eksistert siden 1970-tallet. Tilhengerne har et stort antall hyllestlåter til sitt eget lag, og hater rim mot motstanderne som brukes på kampdagen.

Kjente spillere[rediger | rediger kilde]

"Trøyer i taket"[rediger | rediger kilde]

Banderoller med kjente spillere.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata