Dixon Edward Hoste

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dixon Edward Hoste
Dixon Edward Hoste.jpg
Født23. juli 1861
England
Død11. mai 1946 (84 år)
Utdannet ved Clifton College
Beskjeftigelse Misjonær
Nasjonalitet Storbritannia, Det forente kongerike Storbritannia og Irland (–1927)

Dixon Edward Hoste (født 23. juli 1861 i England, død 11. mai 1946 i London) var en britisk protestantisk Kinamisjonær. Han var den lengstlevende av misjonærgruppen som ble kalt The Cambridge Seven, og var James Hudson Taylors etterfølger som generaldirektør av China Inland Mission (fra 1902 til1935).

Han ble først løytnant ved det britiske Royal Artillery. I 1882 opplevde han en omvendelse til aktiv kristen tro etter innflytelse fra Dwight Lyman Moody.

I 1883 ble han interessert i China Inland Missions virke, og ble den første av the Cambridge Seven som søkte om opptak som misjonærer i CIM. Etter noe forsinkelse ble han opptatt, og seilte ut til Kina i 1885. Han ble sendt til «Küwu» (formodentlig Quwo), sør for Linfen i sør i provinsen Shanxi. I 1886 ble han ordinert til pastor av Hudson Taylor, og flyttet til Hungtung (Hongdong) for å arbeide sammen med Stanley Peregrine Smith som hadde åpnet et refugium for ofre for opiumavhengighet. Det var den kinesiske protestantiske Pastor Hsi (Xi Shengmo) som inviterte ham til å ta del i dette arbeidet. Han virket under Xi, bar kinesiske klær, spiste kinesisk mat, og forsøkte å trenge inn i kinesisk tenkemåte.

Hoste ble ansett for eksponent for den aktive bestrebelse for å virkeliggjøre misjonsprinsippene selfstyre, selvfinansiering og selvutbredelse blant de kinesiske kirker; dette var prinsipper som senere skulle bli lagt til grunn for den protestantiske Tre-Selv-bevegelsen etter at misjonærene måtte forlate Kina etter kommunistenes maktovertakelse i 1949.

I 1893 giftet han seg med Gertrude Broomhall, datter av CIMs generalsekretær Benjamin Broomhall og hans kone Amelia (Hudson Taylors søster). Av helsegrunner besøkte Hoste England i 1896 og tilbragte deretter noe tids i Australia før han vendte tilbake til Kina.

Mens han var generaldirektør for China Inland Mission var han basert i Shanghai. Han ble internert av de japanske styrker fra 1944 til 1945, og returnerte deretter England hvor han døde i 1946 ved Mildmay Nursing Home. Hans kone døde i Shanghai rundt 1943.