Diskusjon:Vidje

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

fjernet feilaktig opplysning om vidje som tønneband. Tønneband var av tre, men de var ikke vidjer, og var ikke vridd. krg 28. feb 2012 kl. 01:16 (CET) Oppslagsordet bør endres til vidjespenning.krg 28. feb 2012 kl. 01:17 (CET)

Jeg er uenig i de redigeringene du har gjort. Du har fjernet en innledende definisjon av vidje som er korrekt og dekkende, du har endret til vidjespenning, som er begrensende. Vidje er en plante, vidje er fra dette blitt det generiske, overordnede begrepet - og så finnes det sammenstillinger som vidjeband, vidjespenning osv. nærmest i det uendelige. Ønsker ikke å revertere, men om du ikke har 100% belegg for de redigeringer som er gjort, synes jeg du skulle gjøre det selv. Artikkelen er opprettet kort tid etter at jeg fikk en omfattende innføring av en av få her i distriktet som fortsatt lager og bruker vidjer i mange sammenhenger. mvh 91 28. feb 2012 kl. 03:04 (CET).
Det meste av det du har skrevet er korrekt. Men noe er galt, f.eks. om tønneband av tre, som lages av hasselstaker, og derfor har jeg fjernet dette. Til kurver og kiper ble det brukt mange ulike treslag, og vidjer har jeg aldri hørt i den sammenheng. Jeg heller nok til at det bør lages en artikkel vidjespenning, og at denne bør slettes, eller oppdateres, f.eks. etter Ove Arbo Høeg: Planter og tradisjon. krg 29. feb 2012 kl. 00:51 (CET)
Selvsagt kan det skrives egen artikkel om vidjespenning. Men som sagt, vidje, er det overordnede begrepet. Vidjespenningen er en vidje som er laget slik at den kan åpnes og lukkes. Andre vidjer er faste, f.eks vidjebånd, sammenflettinger av ringer som senere ble erstattet av tau. At flere treslag er brukt til vidjer, i Norge, selje, osp, men kanskje mest bjørk, endrer ikke etymologien og den grunnleggende definisjonen, som du har gitt en mindre fremtredende plass. 91 29. feb 2012 kl. 09:57 (CET)
At vidje er det samme som vier og andre Salix-arter er en vanlig misforståelse, ifølge Ove Arbo Høeg. Men at vidjer er mer enn vidjespenninger har du rett i. Spennende at du har fått innføring i hvordan en lager og bruker vidjespenninger. Høegs bok er basert på et omfattende materiale innsamlet for mer enn 60 år siden. Om du googler vidje finner du en spørreliste utsendt av Norsk Etnologisk Gransking. Høeg har brukt svarene som ble innsendt. krg 2. mar 2012 kl. 00:53 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Vidje. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. aug. 2017 kl. 09:51 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Vidje. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 17. apr. 2021 kl. 01:45 (CEST)[svar]