Diskusjon:Varmepumpe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Virkningsmåten[rediger kilde]

Jeg forandrer litt fra at virkningen har med temperatur -avgivelse og -opptagelse ved trykkendring i gass, til at det er fordampmingsvarmen som avgis og tas opp ved forskjellig trykk som gir forskjellig kokepunktstemperatur. --Reodor 30. mar 2008 kl. 14:15 (CEST)

Det er ikke feil det du uttrykker om endring av fordampningstemperatur kontra trykk, men det var heller ikke feil det som sto der fra før, jeg vil påstå både riktigere og enklere. Når en gass komprimeres, øker trykket og temperaturen, og temperaturen øker (uten kompressorkjøling) mer enn fordampningstemperaturen (for de fleste fluider), dvs. gassen "går inn i" overhetet område. All temperaturøkning kan da utnyttes i kondensatoren til å avgi varme. Det blir derfor upresist å relatere effekten direkte til endringen i fordampningstemperatur.--Event 31. mar 2008 kl. 23:04 (CEST)
Jeg er enig i at varmeavgivelsen er summen av temperaturøkning ved trykkøkning (adiabatisk temperaturøkning) og kondenseringsvarmen. Jeg tror at kondenseringsvarmen gir mye mer energi/varmemengde enn det som er forårsaket av trykkøkningen. Jeg trenger vel hjelp av en med greie på fordampningsvarmen av kjølemediene for å få satt tall på dette, men jeg tror vel sterkt på endring i kokepunkttemperatur ved trykkendring som den viktigste effekten av varmepumper. Når du beskriver "overhetet område" føler jeg meg usikker på hva du mener, men en teori kan være at temperaturen stiger på grunn av trykkøkning. Selvom kokepunktstemperaturen øker, vil jeg tro at gassen har en temperatur som er endel høyere enn duggpunktstemperatur, så avkjølingen til å begynne med bare gir temperaturfall før kondenseringen starter. Det er interessante greier, men jeg må innrømme at jeg føler meg litt usikker på dette feltet. Mvh --Reodor 1. apr 2008 kl. 00:27 (CEST)
Jeg har endret forklaringsteksten tilbake til opprinnelig versjon fordi 1) teksten kokepunkttemperaturen av en gass/væskeblanding blir høyere ved høyere trykk bare er deler av sannheten fordi en generelt kan si at et fluid får høyere temperatur når trykket øker (med mindre det er samtidig kjøling/oppvarming). 2) den beskriver at fordampningsvarmen avgis på den varme siden med høyt trykk. Men det er slik at det ikke bare er fordampningsvarmen som avgis, men både fordampningsvarmen og "følbar varme" i den overhetede gassen og kanskje til og med følbar varme ved eventuell underkjøling av kondensat mot utløpet av kondensatoren.--Event 1. mai 2008 kl. 21:16 (CEST)Svar[svar]
Hei. Jeg er enig i at fenomenet: "kokepunktet til en gass/væskeblanding blir høyere med høyere trykk" er en del av sannheten, men jeg mener det fenomenet er det viktigste og mye viktigere enn adiabatisk temperaturendring i en varmepumpe. Jeg har ikke vært borti begrepet "følbar varme" i fysikken og vil gjerne vite hva du mener med det i denne sammenhengen. Mvh.--Reodor 2. mai 2008 kl. 01:28 (CEST)Svar[svar]
Poenget mitt er at en bør beskrive en prosess i forhold til de mest generelle fenomener som direkte påvirker denne. Hvis du setter deg inn i tilstandsdiagrammer for kuldemedier, vil du forstå hva jeg mener. Følbar varme er varme tilført et enfase fluid hvor all varmen bidrar til temperaturendring (styrt av spesifikk varmekapasitet).--Event 6. mai 2008 kl. 18:52 (CEST)Svar[svar]
Stort sett ening i Event her. Selv om det er riktig at man avgir og opptar varme ved fordamping og koking, avgir man varme selv uten fordampning, f.eks. ved kjøling av overhetet gass (man går fra veldig varm gass til varm gass). CO2-varmepumper avgir dessuten varme i transkritisk område, noe som gjør at den avgir varme uten å fordampe. Dessuten er jeg litt for å holde teksten, hvertfall den i begynnelsen, litt enkel slik at det er mulig å forstå for flest mulig. Begreper som fordampningsvarme og kokepunktstemperatur gjør at folk fort blir satt på sidelinja og ikke forstår hvordan en varmepumpe fungerer. Wikipedia burde være et sted der folk skal kunne forstå hvordan en varmepumpe fungerer. Lar teksten være som den er nå inntil videre.

Vil gjerne ha en komentar på at delen med sjøvann og grunnvarme er fjernet. Har satt det tilbake igjen nå. CSKOTLAND


På tide med en liten oppdatering her.......... PerostboDette usignerte innlegget ble skrevet av Perostbo (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Du er velkommen til å oppdatere hvis du mener det er nødvendig... Lars Åge (diskusjon) 12. feb 2013 kl. 10:30 (CET)

Flott:-) Jeg er ny som forfatter på Wiki, så jeg bare begynte å skrive, og retter opp i feil jeg finner innenfor temaet varmepumper, da jeg har veldig mye dyrkjøpt erfaringer, råd osv. Jeg antar det bare er å "skrive slik at tennene skrangler, og trykke "lagre siden" ? Per Østbø 12. feb 2013 kl. 20:44 (CET)

Per Østbø 6. mar 2013 kl. 21:43 (CET)== Begynner å bli mye rart i denne artikkelen nå. ==

80.213.175.195 15. feb 2013 kl. 21:39 (CET)

Hva er rart ? Per Østbø 18. feb 2013 kl. 23:14 (CET)

Avsnittet Varmepumpe#Vann/Vann varmepumpe teknologi 2013 er uensyklopedisk, Wikipedia er et leksikon, ikke en håndbok. Slike artikler er heller egnet som et kapittel i en bok på Wikibøker. Mvh BjørnN (diskusjon) 19. feb 2013 kl. 21:22 (CET)

OK, Skal forandre på teksten212.33.143.46 20. feb 2013 kl. 08:43 (CET)

Ser det greit ut nå?Per Østbø 6. mar 2013 kl. 21:43 (CET)

Mye rart[rediger kilde]

Artikkelen er preget av bidrag fra ugreie IP-adresser. Et sted blir det ufrivillig komisk når det står under avsnittet «Når varmepumpen er 8 år»: «Da er garantien gått ut, og da er min erfaring at svakheter i varmepumpeanlegget kommer frem i dagen.» Etter din erfaring? Hvem er du? På Wikipedia må påstander refereres med kilder. Det kan hende at disse anonyme erfaringene er bedre enn de fleste, men hvordan kan jeg vite det? Registrer et brukernavn, og lær om referansebruk. --Finn Bjørklid (diskusjon) 13. aug. 2016 kl. 12:45 (CEST)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Varmepumpe. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. aug. 2017 kl. 04:05 (CEST)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Varmepumpe. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 22. jul. 2023 kl. 15:44 (CEST)Svar[svar]