Diskusjon:Umma

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Definisjonen til en pakistan-kjenner, journalist, forfatter og politisk aktivist.[rediger kilde]

Flyttet fra Brukerdiskusjon:Danmichaelo: Danmichaelo (δ) 20. nov 2012 kl. 16:49 (CET)

Hege Storhaug har kommet med en definisjon «en islamsk nasjon [som er] underlagt kalifatet og sharia» i Aftenposten 2012-11-16 «Hull på en større byll?». Har hun fått kritikk for denne definisjonen ennå? Storhaug er kanskje en omstridt person. Blant annet har hun blitt kritisert av en kvinne som heter Kadra for noen år siden men det gjaldt noe annet enn «umma». --84.48.216.254 19. nov 2012 kl. 14:38 (CET)

Storhaug er helt klart en ikke-nøytral kilde i denne sammenheng. Bare det at hun i kronikken sin impliserer at Ung Muslim fotballturnering har den samme tolkningen av begrepet som Profetens Ummah, undergraver i mine øyne innleggets troverdighet. At det er skrevet i den negative konteksten rundt Profetens Ummah-saken, gjør det ikke mer nøytralt. Kort sagt mister hun helt av syne at umma også brukes om helt apolitiske religiøse fellesskap, altså rene menigheter og trossamfunn. Kronikken er så preget av skremselsretorikk at jeg mener vi ikke kan lenke til den. Ift. skrivemåte synes jeg det er såpass rett-frem at vi ikke trenger en egen seksjon om det, bare fordi Profetens Ummah har klart å skrive det «feil». Men forøvrig fin artikkel du fant av Tjønn i Aftenposten! – Danmichaelo (δ) 19. nov 2012 kl. 15:30 (CET)

Jeg kan ikke se at kronikken er blitt lenket. Ny tekst,«Hege Storhaug har i Aftenposten hevdet at umma kan forstås som «en islamsk nasjon [som er] underlagt kalifatet og sharia». Jeg er åpen for at det legges til tekst for eksempel om timingen av hennes definisjon i forholdt til arrestasjonen av en islamist. Hennes meninger i norsk offentlighet er kanskje ikke uviktige, uten at jeg vet om hun kan kalles en premissleverandør. Hvis du har referanser som sier at artikkelen hennes inneholder skremselsretorikk, så er det kanskje noe jeg kan ta med i artikkelen om henne. --80.203.45.164 8. des 2012 kl. 13:47 (CET)

Beklager upresishet ift. lenking -- jeg mente egentlig bare at vi "peker til den" uavhengig av hyperlenke eller ei. Men ok, jeg ser ihvertfall to muligheter her. Storhaugs forklaring er i prinsippet en spisset versjon av den mer generelle setningen jeg skrev over: "et fellesskap som i tillegg til å være religiøst, også har politisk autoritet og autonomi", så jeg forsøkte nå å la den følge etter den. En annen mulighet kunne være å skrive et lite avsnitt om at begrepet ble allmennkjent i Norge høsten 2012 i forbindelse med blablabla... – Danmichaelo (δ) 9. des 2012 kl. 13:37 (CET)
Leder av Ung Muslim har forresten besvart Storhaugs kronikk med innlegget «Hvem er ekstremisten?» i Aftenposten 25. november, debatt side 5: «Ofte har det handlet om hvem som fører den riktige islam. I et forsøk på å forene organisasjonene, inviterte vi til en felles fotballturnering tidligere i år, der tema var «En Ummah». På norsk betyr dette et fellesskap og Storhaug har tolket det dit hen at vi med dette vil innføre et verdensomspennende muslimsk styre. I årevis har Hege Storhaug lett etter ekstremister i Norge. Det er på tide at hun vender blikket innover i sin søken. Kanskje vil hun finne det hun leter etter der.» – Danmichaelo (δ) 9. des 2012 kl. 13:52 (CET)

Forståelsen til forskjellige samfunnsdebattanter[rediger kilde]

«og det er innenfor en slik forståelse av begrepet at for eksempel» Hege Storhaug. Jeg har fjernet sitatet, og jeg har latt hovedsetningen foran sitatet bli stående. Hege Storhaugs «definisjon» er fortsatt fortsettelsen på avsnittet. Jeg er åpen for at Storhaugs definisjon kanskje (også) kan tolkes utafor «en slik forståelse av begrepet» slik den framkommer i setningen, «Det er også med bakgrunn i dette dokumentet at man i senere islamsk diskurs har brukt ordet umma om et fellesskap som i tillegg til å være religiøst, også har politisk autoritet og autonomi». --80.203.45.164 17. des 2012 kl. 11:56 (CET)

Jeg har flyttet setningen om Storhaugs definisjon. Se neste diskusjon. --80.203.45.164 17. des 2012 kl. 12:42 (CET)

I oppbyggingen av «Som islamsk begrep» mener jeg at man bør begynne med generell bruk som religiøst begrep, deretter spesiell bruk som politisk-religiøst begrep. Storhaugs definisjon er et eksempel på en politisk-islamsk tolkning av begrepet, og derfor mener jeg det hører hjemme på slutten. Kan du gi et eksempel på hvordan Storhaugs definisjon kan tolkes utenfor betydningen «fellesskap med politisk autoritet og autonomi»? Dette er jo ikke annet enn en vag definisjon på et politisk-religiøst fellesskap. – Danmichaelo (δ) 17. des 2012 kl. 17:42 (CET)

Hvis du har nøytrale referanser på at Storhaugs definisjon utelukkende er en «politisk-islamsk tolkning», så kan teksten kanskje karakterisere Storhaugs definisjon nærmere. Har forresten Storhaug fått pepper (vedrørende hennes artikkel) fra andre enn lederen av Ung Muslim? --80.203.45.164 17. des 2012 kl. 21:08 (CET)

Typisk og utypisk bruk av ordet på norsk[rediger kilde]

Artikkelen nevner en typisk bruk av ordet på norsk. Hege Storhaugs definisjon er kanskje utypisk, men bør da stå i avsnittet etter «typisk» bruk. --80.203.45.164 17. des 2012 kl. 12:40 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Umma. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 8. jul. 2017 kl. 03:22 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Umma. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 17. jul. 2017 kl. 08:54 (CEST)[svar]