Diskusjon:Turkis

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Er cyan og turkis egentlig den samme fargen?

Det er nøyaktig den samme fargen!

Fra ordboken: cyan -et (utt sya>n; gj lat. fra gr kyanos 'mørkeblå') fargeløs, svært giftig gass av karbon og nitrogen, som sammen med hydrogen lager blåsyre. Det høres ikke ut som turkis. --–Duffman 8. des 2005 kl.19:09 (UTC)

Cyan og turkis er samme farge. Ordbokoppslaget dreier seg ikke om fargen, men om gassen. Formen cyan brukes mye i trykkeribransjen (jeg har erfaring fra tiden før alt var digitalt, og da hadde vi på firefargerstrykk alltid fire ark som var merket cyan, magenta, gul og svart. Man finner verken cyan (i denne betydningen) eller magenta i Bokmålsordboka, men av en eller annen årsak brukes de på norsk fremfor turkis og fiolett/lilla. Cnyborg 8. des 2005 kl.23:56 (UTC)
Det er nok bare i "teknisk" sammenheng cyan blir brukt, i forbindelse med trykking og bildebehandling på PC.

Bør denne artikkel flyttes til Turkis (farge) og Turkis være pekerside til mineralet og fargen? Jeg tviler også på at det som står om ordets etymologi stemmer (Turkis skulle bety "stein" på tyrkisk). Det er vel heller fransk (og engelsk) turquoise som er et adjektiv og betyr "tyrkisk"? Wikijens 25. feb 2009 kl. 13:07 (CET)

I artikkelen komplementærfarge står det at komplementærfargen til rødt er grønt. Hva er rett? Odd Eivind 17. sep 2010 kl. 22:37 (CEST)

Jeg har flyttet artikkelen til Turkis (farge) og rettet lenker så de peker enten til fargen eller til mineralet. Planen er å gjøre siden Turkis til en pekerside med iw-lenker til de:Türkis og nl:Turkoois. Jeg er dessuten usikker på om cyan og turkis (farge) bør ha separate artikler (slik de har på de fleste andre språkversjoner) eller om de på norsk er nøyaktig det samme. Hvis det kun skal være én artikkel på norsk, bør den da helst ha iw-lenker til de:Cyan, en:Cyan osv. eller til de:Türkis (Farbe), en:Turquoise (color) osv? --Wikijens 19. sep 2010 kl. 12:50 (CEST)
Jeg har alltid ansett turkis for å være en grønnere farge enn cyan, tilsvarende det man ser av forskjell på fargen på steinen og fargen i infoboksen, men jeg er ingen fargeekspert. Når det gjelder spørsmålet om komplementærfarge, så tyder den engelske artikkelen om temaet på at vår artikkel tar for seg en eldre definisjon. En definisjon som fortsatt blir brukt i kunstverden, men som ikke stemmer med moderne fysisk fargeteori. Ters 19. sep 2010 kl. 13:52 (CEST)