Diskusjon:Tryggve Olavsson

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Om Tryggves bosted[rediger kilde]

I Ågrip står det faktisk at Tryggve bodde på Romerike, men utgiver skriver i en fotnote at det skal være Ranrike. Er det slik at utgiveren fra 1835 mener håndskriften er feil, og derfor har redigert det? Må denne redigeringen nødvendigvis være riktig? Noen som vet? Det står i Historia Norvegiæ at Tryggve bodde på Romerike, og Ågrip er bare litt yngre enn HN, så om disse to sammenfalt på det området hadde egentlig vært logisk. --IdaLandberg (diskusjon) 1. okt. 2015 kl. 13:46 (CEST)[svar]

Middelalderkildene spriker om dette. I Norsk biografisk leksikon står det: «Noen av sagaene, særlig de eldste, opplyser videre at Tryggve Olavssons rike lå i innlandet, på Romerike, mens de senere sagaene, som Fagrskinna og Snorre, sier at det var Ranrike (Båhuslen). Alt dette viser at vi neppe har å gjøre med noen særlig fast eller pålitelig historisk tradisjon.» Olav Tryggvasons biograf Halvor Tjønn hevder at Tryggve styrte Ranrike og Vingulmark. De forskjellige opplysningene er preget av politiske forhold og ønsker om å sannsynliggjøre at Olav Tryggvason stammet fra Harald Hårfagre, og å hevde at hårfagreætten hadde hatt herredømme i større områder enn hva som var reellt. Artikkelen bør vel her nøye seg med å referere de ulike hypotesene, ikke ta stilling til hva vi tror er riktig eller feil. Andewa (diskusjon) 1. okt. 2015 kl. 21:30 (CEST)[svar]
Ja, det siste der er jeg enig i. Artikkelen bør vise til at kildene spriker, uten å ta standpunkt. Slik artikkelen står nå, blir leseren bare presentert for én versjon. Det er jo Snorres versjon som er den dominerende - han skriver at Tryggve fikk Ranrike og Vingulmork (så biografen stoler tydeligvis mest på Snorre). Og det virker jo da som om utgiveren av Ågrip har rettet på håndskriftet så det skal passe med Snorres versjon? For Historia Norvegia skriver jo som sagt at Tryggve hadde Romerike, og siden det er det eldste sagaen, burde det faktisk gi litt tyngde til "Romerike-hypotesen", spesielt hvis Ågrip, som kanskje er 10-20 år yngre, og den eldste norrøne sagaen, mener det samme som HN. Artikkelen trenger slik jeg ser det en opprydning. Den sier jo på én side at tradisjonen etter Snorre ikke nødvendigvis er pålitelig, og på den annen side bruker den ham som kilde til "fakta".
HN skriver også at Tryggve hersket i Viken/la Viken under seg (eller noe slikt, husker ikke ordlyden helt), men HN fremstiller Tryggve som en selvstendig småkonge, mens både Snorre og Fagrskinna skriver at Tryggve fikk riket i len av Håkon den gode. At Håkon ikke hadde noe innflytelse på østlandet, er sannsynlig, men det er jo fullt mulig at Tryggve var en slags konge/høvding i Viken likevel, men bare at han ikke sto under Håkon. Kanskje var han selvstendig, eller kanskje under en svensk eller dansk konge. At han fikk riket i len av Håkon, kan jo være en del av dette med hårfagreætten; å fremstille Tryggve som hårfagreætling ved å gjøre ham til Håkons nevø. Tryggve kan ha vært en småkonge i Viken som ikke hadde noe med hårfagreætten å gjøre, men at tilknytningen hans til den ætten er en konstruksjon av Snorre.

--IdaLandberg (diskusjon) 2. okt. 2015 kl. 12:45 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Tryggve Olavsson. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 17. jul. 2017 kl. 05:51 (CEST)[svar]