Diskusjon:Toppkonsument

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ikke alltid 5. nivå[rediger kilde]

Toppkonsumentene eller topprovdyrene utgjør ikke alltid 5. trofiske nivå. Eksempler:

  • Ulv er mange steder et topprovdyr. Den lever for en stor del av elg, dvs. en planteeter = 3. nivå.
  • Flere enn fem nivåer er neppe vanlig, men forekommer, f.eks. planteplankton→Dyreplankton (krepsdyr)→liten fisk→rovfisk→sel→spekkhogger eller isbjørn.

Og hva med en næringskjede av typen plante → bladlus → blomsterflue → rovflue → stikkeveps → kjøttetende plante → larve som spiser kjøttetende planter...?
       Pål Jensen (diskusjon) 18. des. 2020 kl. 18:46 (CET)[svar]

Du blander nok kortene litt nå. Du må huske på at elgen (som primærkonsument) også lever av noe. Alle legger ikke til nivået med toppkonsumenter, men om man gjær det, blir det altså det 5. nivået. Rovdyr som ikke er på dette nivået er stort sett av mellomstore mesopredatorer. Konsumentene inngår i en næringskjede som enten primærkonsumenter, sekundærkonsumenter eller tertiærkonsumenter. Primærkonsumentene utgjør cirka 10 prosent av næringskjeden og består av planteetere (herbivorer), alt fra dyreplankton og insektlarver til sauer og geiter, store hestedyr og hjortedyr. Sekundær- og tertiærkonsumentene er enten kjøttetere (karnivorer) eller altetere (omnivorer). Om det er en sekundær- eller tertiærkonsument bestemmes av det trofiske nivået dyret befinner seg på i næringskjeden. Sekundærkonsumentene utgjør cirka 1 prosent av næringskjeden, mens tertiærkonsumentene kun utgjør cirka 0,1 prosent. Noen legger også til et nivå med toppkonsumenter øverst i kjeden, som et femte nivå. De utgjør knapt 0,01 prosent og består store alfapredatorer, som spermhval, spekkhogger, hvithai, isbjørn, tiger, løve, puma, ulv, kongeørn, saltvannskrokodille, anakonda osv. Når dette nivået legges til består tertiærkonsumentnivået stort sett av mellomstore mesopredatorer. tB (diskusjon) 19. des. 2020 kl. 18:29 (CET)[svar]