Diskusjon:Toerpotens

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Flytting[rediger kilde]

Fletting til kvadrattall tror jeg ikke er noen god ide. Kun halvparten av toerpotensene er kvadrattall (de som kan skrives , altså firerpotensene), og kvadrattall er generellt ikke toerpotenser. Kvadrattall kan skrives som , toerpotensene er . Sjakkalle 9. okt 2009 kl. 14:35 (CEST)

Skjønte det da jeg fikk tenkt meg om. - Soulkeeper 9. okt 2009 kl. 15:01 (CEST)

Om "Dobling"[rediger kilde]

Begrepet dobling har i tiden etter siste verdenskrig fullstendig skiftet mening, og det er fare for at det er blitt for sent å reversere begrepsforvirringen. Men som den puristen jeg er kan jeg ikke høre uttrykk som tredobling, femdobling og tidobling uten å krympe meg. Tredobling betyr jo at dobling er gjort 3 ganger, fra det opprinnelig antallet x til x * 23. Har vi et tilstrekkelig stort ark ubrettet (= x * 20), og bretter det, har vi to lag (= x * 21). Vi har doblet. Neste bretting gir oss 4 lag (= x * 22), vi har redoblet eller todoblet. Tredoblingen finner sted når vi bretter igjen (= x * 23), altså 8 lag. I moderne dagligtale heter en tredobling altså en åttedobling.

Og hvorfor en så lang innledning? Jeg mener begrepet og artikkelen Toerpotens er viktig og nødvendig for å avklare forskjellen mellom multiplikasjon og toerpotens. Finnes det noen matematikere som kan komme på banen og trekke opp de nødvendige grenser her? Ihvertfall er det hinsides sunn fornuft å blande Kvadrattall inn i denne sammenhengen, det har lite eller ingenting med Toerpotens å gjøre, og en fletting vil være helt feil. TorSch 9. okt 2009 kl. 15:14 (CEST)