Diskusjon:Tidspunktet for Jesu Kristi fødsel

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hvorfor bruke begrepet "den såkalte census" når man like gjerne kan bruke "folketelling" eller "manntall"?

Det er ikke så dumt å bruke det, fordi det er en lenke til census; den romerske census er noe annerledes enn en moderne folketelling, og trenger å ha en egen artikkel. Det er også forklart som et manntall i artikkelen. Cnyborg 5. nov 2005 kl.18:06 (UTC)

Korreksjon[rediger kilde]

Det står: "Keiser Augustus gav befaling om at folket skulle innskrives i manntall, og dette kom til å falle sammen med tiden for Jesu fødsel. Men er det rimelig å tro at den romerske keiser unødig ville ha provosert sine jødiske undersåtter, som ofte hadde lagt en opprørsk holdning for dagen, ved å gi dem befaling om å dra til sine hjemsteder for å la seg innskrive i manntall i den regnfulle, kalde vintermåneden desember, da det ville være spesielt vanskelig å foreta en reise? Neppe."

Dette hadde selvfølgelig ingen ting å gjøre med at han ikke ville provosere noen. I en romersk census var poenget å skaffe seg opplysninger om skatteinngangen og soldatmateriale. Det ville derfor være fullstendig meningsløst å dra til en annen by enn der du virket og bodde for å bli registrert.

Det var ikke annerledes da enn nå.

Kvirinius og Janus[rediger kilde]

Det bør nevnes at Kvirinius også var en prestetittel, knyttet til Janus, som forøvrig hadde tilnavnet Kvirinius. Kvirinius Flamen (presten) var ansvarlig for kalenderen, overoppsyn med festivaler; en slags ypperste astrolog; trolig også nært knyttet til selve konsulinstitusjonen (som i sin tur, med sine to øverster speiler seg i legenden om Romulus og Remus). Janus Kvirinius forbindes med Roms grunnleggelse, og da særlig med Romulus og Remus. Janus, som er knyttet til Januar, og særlig det Romerske nyttår, vintersolhverv, og følgelig jul, er guddommen med de to ansiktene, som vi finner igjen i teatermaskene. Hvorpå den triste masken representerer det gamle året som er forbi (jamfør Remus), og den glade masken det nye året. At Lukasforfatteren forteller at Kvirinius var landshøvding i Syria kan forstås som en understrekning av overgangen mellom to tider, fra den gamle til den nye pakt. Det virker som et gjennomgående trekk ved forfattelsen av evangeliene at det er søkt å vise overensstemmelser mellom et større kosmografisk/profetisk skjema og det mer historisk/lokale. Ettersom inkarnasjonslæren har blitt stadig mer marginalisert i den autoritetstro kristendommen har den magisk-symbolske lesningen forsvunnet; og særlig i nyere tid hvor kristendommens lærere nær fullstendig har forlatt den spirituelle kosmologien. --Xactnorge 2. des 2010 kl. 18:12 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Tidspunktet for Jesu Kristi fødsel. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 3. apr. 2021 kl. 09:58 (CEST)[svar]