Diskusjon:Thoralf Skolem

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Är skolemtalen kuriosa?[rediger kilde]

Enligt min ringa åsikt bör nog Thoralf Skolem anses vara en av Norges mest framstående matematiker - kanske inte riktigt i samma klass som Niels Abel och Sophus Lie, men i steget under. Det är inte helt ovanligt internationellt att man inrättar återkommande föreläsningar anknutna till mycket framstående vetenskapspersoner. Från mitt perspektiv (som ickenorsk matematiker) kan man kanske kalla hans St. Olafsorden ett kuriosum, möjligen också Gunnerusmedaljen (även om jag ser att endast ett litet fåtal vetenskapspersoner belönas med denna); medlemskapet i "Vitenskapsakademiet i Oslo" skulle jag dock inte vilja kalla ett kuriosum, eftersom detta torde vara detsamma som DNVA; och Skolemtalen kan nog förtjäna en egen avdelning i artikeln. Poängen är att de är ett sätt att både knyta an till och vidmakthålla en forskartradition som Skolem i hög grad var ansvarig för, om de fungerar som jag förmodar. Jörgen B (diskusjon) 27. jan. 2021 kl. 16:12 (CET)Svar[svar]

Uheldig tittel på den seksjonen. St Olavsorden er høythengende og langt fra kuriosa, min far ble tildelt en orden to trinn under og det var en stor hendelse. Medlemskap i DNVA er også høythengende. Vennlig hilsen Erik d.y. 27. jan. 2021 kl. 16:31 (CET)Svar[svar]

@Telaneo: Jag skulle vilja be dig att förklara dina redigeringar nyligen tydligare, genom att förklara vad du menar här, och/eller med hjälp av länkar till relevanta riktlinjer eller tidigare diskussioner, eller dylikt. (Om de byggde på någon sorts missförstånd, så vill jag nog helst återställa dem.)

(En noggrannare förklaring av vad jag gjorde, och varför, och vad du gjorde.)

Jag arbetade under 2021 upp avsnittet om skolemföreläsningarna i artikeln. Skolemtalarna skall (som du kan se av artikeln eller genom att följa referenserna) vara ledande internationella företrädare för det område Skolem bidrog kraftfullt till, och jag bedömde listan över talare och tal som encykolopediskt nog intressanta. Listan var dock mycket ofullständig innan jag började arbeta med den.

Man bör nog se en inbjudan att hålla ett skolemföredrag som en akademisk ärebetygelse. Självklart är ändå betydelsen av detta oerhört mycket mindre än den för Abelpriset, och också påtagligt mindre än den för många andra matematiska pris. En matematiker som har fått Abelpriset eller Fieldsmedaljen bör nog automatiskt anses intressant nog för att få en egen wikipediaartikel (precis som nobelpristagarna), men detsamma kan man nog inte säga om skolemföreläsarna. Jag tyckte däremot att de skolemtalare som ansetts tillräckligt intressanta för att få egna artiklar på exempelvis enwiki, svwiki eller dewiki också borde vara intressanta nog för nowiki, bland annat på grund av att de inbjudits som skolemtalare.

Därför lade jag in dels rödlänkar, dels hänvisningar till lämpliga artiklar på andra wikipedior (valda för att förhoppningsvis vara till nytta både för den som bara vill veta mer om någon av dem, och för den som kan tänkas vilja översätta artikeln till norska) för de skolemtalare som ännu inte hade egna nowikiartiklar - och det var nästan samtliga. Jag följde en modell jag sett på några andra wikimediaprojekt - men utan att använda någon mall, eftersom jag inte hittade någon lämplig sådan på nowiki. I stället lade jag för hand in iwlänkarna som små "superindex".

Du ogjorde mycket av detta arbete. I dessa redigeringar tog du bort samtliga länkar till hållna skolemföreläsningar jag hittat, och samtliga länkar till andra språkversioner. Den enda motivering du gav var "2017-kilderedigering". Mina redigeringar var från 2021 (samt en från i år), och jag förstår inte alls vad du menar. Fanns det en särskild typ av källhänvisningar, som antingen infördes 2017 eller förklarades olämpliga detta år?

Jag tackar på förhand! Jörgen B (diskusjon) 18. jun. 2023 kl. 00:53 (CEST)Svar[svar]

Det er standardpraksis på nowiki å ikke lenke til andre wikier, og eksterne lenker hører hjemme i egen seksjon på bunnen av artikkelen. Telaneo (Diskusjonsside) 18. jun. 2023 kl. 01:00 (CEST)Svar[svar]