Diskusjon:Teoretiske modeller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Artikkelens temaer spriker svært, det er vel bedre å opprette enkeltartikler og lage pekerside av denne. BjørnN 8. nov 2005 kl.22:24 (UTC)

Ca 45 meninger om modellbegrepet på Google, et par av disse fritt oversatt til en syntese, ikke som en fasit, bare et forslag til en forbedret definisjon i artikkelen.

En modell er en forenklet beskrivelse eller representasjon av et objekt eller et system som eksisterer i virkeligheten; forenklet i størrelse, kompleksitet, utforming eller utseende. Modeller brukes til å studere egenskaper og oppførsel av fenomener i kontrollerte omgivelser mer effektivt enn om det gjøres direkte på et virkelig objekt eller system. 195.159.188.226 9. nov 2005 kl.09:10 (UTC)

Hva med å gå for opprinnelsen av ordet: mål eller målestokk og enten skille modeller fra modell i egen side eller lage en liste av modeller på samme side til høyre i artikkelen? Da blir modell og modellering mye klarere og en får kuttet vekk ambiguiteten ved alle oppfatninger av ordet vekk fra fokus. ---OVS- 10 november 2005 kl.11:09 (UTC)
Takk for input fra Google, det var nyttig. Jeg har også lånt litt fra din din definisjon. Takk for bidraget.

Skifte navn til Teoretisk modeller ?[rediger kilde]

«Modell ( abstrakt)» burde kanskje heller hete teoretisk modeller eller noe lignede. Jeg vet ikke hvordan jeg skifter navn på overskrifter. «Modeller» burde være hoved-pekeside for alt som har med begret modell å gjøre. «Teorisike modeller» har stort potensiale til å bli mye mer utvidet og bli en ny peke side for alle mulige teoretisk modeller (jmf engelsk versjon). Solbris 17. jun 2008 kl. 19:17 (CEST)

Du går inn på siden og gjør endringen på samme måte som når du endrer annen tekst. Overskriften dannes ved å sette likhetstegn foran og bak, som du har gjort her. Mvh Harald Haugland 17. jun 2008 kl. 23:59 (CEST)

Fletteforslag[rediger kilde]

Jeg foreslår å flytte innholdet i denne sida til teori, eventuelt til modell (vitenskap), eventuelt til en ny side økonomiske modeller.

Begrepet «teoretisk modell» er rett nok mye brukt, men det er svært vanskelig å definere presist, uten som det selvinnlysende «vitenskapelig modell knyttet til en teori». Bruken av begrepet varierer mye, og definisjonen som er gitt her er ikke god og ikke presis. Engelsk wp unngår problemet ved å lenke «theoretical model» til «theory». I sida modell (vitenskap) indikerer jeg at begrepet delvis blir brukt som motsetning til «empirisk modell», men ellers har jeg hoppet elegant bukk over begrepet. Kanskje vil andre der forsøke å gi det presis mening.

I sida om modell (vitenskap) har jeg forsøkt å unngå fokus på ett bestemt område innenfor vitenskapen og heller forsøke å vise til konsepter som går på tvers av flere vitenskaplige retninger. Avsnittet om økonomisk modellering på teoretiske modeller vil passe bra i en ny side som konsentrerer seg om dette emnet. Toba (diskusjon) 26. nov. 2019 kl. 16:16 (CET)

Tilleggskomentar: Jeg ser at en del sider, som for eksempel persepsjon har behov for å lenke til abstrakte modeller, som ikke nødvendigvis er vitenskapelige i forma. I nåværende wp lenker «abstrakt modell» til «teoretisk modell», men det er ulike nyanser her. En abstrakt modell trenger ikke ha grunnlag i en teori, for eksempel dersom jeg som person lager meg et mentalt bilde (abstrakt modell) av et eller annet. For igjen å henvise til engelsk wp, så lenker «abstrakt modell» til «konseptuell modell». Tja, muligens. Her trengs en liten opprydding og presisering. Gode innspill blir mottatt med takk! Toba (diskusjon) 26. nov. 2019 kl. 19:27 (CET)