Diskusjon:Sudettyskere

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hva artikkelen ikke nevner[rediger kilde]


České království var det offisielle navnet på Det tsjekkiske kongedømmet.
Det tsjekkiske kongedømmet var ikke en del av Det hellige romerske riket, fordi Det hellige romerske riket var ikke en stat. De selvstendige konge-, fyrste- og hertugdømmene anerkjente keiseren bare som en symbolsk overhøyhet til keisertittelen ble avviklet i 1806. Ref. Norges historie bind IV, side 17, Cappelens forlag, 1991.

De første sudettyskerne kom til det tsjekkiske kongedømmet som fremmedarbeidere, innvitert av kong Přemysl Otakar II, men de lærte seg aldri tsjekkisk og ble kalt - de stumme (som ble til tyskere på tsjekkisk)

Minst to ganger i historien var de tyske immigrantene nesten blitt skyld i tsjekkernes undergang som nasjon.

Mer enn nitti prosent av de tsjekkiske tyskerne falt for hitlerismen - Herrenvolk und Lebensraum og stemte på det nazistiske Henlein-partiet ved valget i 1938.
Dermed tok de automatisk på seg ansvaret for de fryktelige ugjerningene de tyske nazistene begikk overfor de tsjekkiske jødene og det tsjekkiske folket etter Munchen.

Den brittiske regjeringen ga sitt samtykke til forflytningen av sudettyskerne i august 1942.
President Roosevelt sluttet seg til forflytningspolitikken i juni 1943 og la til at noe som hadde vært årsak til en slik katastrofe som Munchen (da de tsjekkiske kronlandene ble til en eneste stor pine- og slakterbenk for de tsjekkiske jødene, for tsjekkiske patrioter, for sudettyske sosialdemokrater og for 145000 tyske og østerrikske politiske flyktninger), måtte fjernes ut av verden - for all framtid.
Det skjedde ved de alliertes konferanse i Potsdam, 1945.

Det ble sluttet en internasjonal avtale om forflytningen av tyskere fra Polen, Tsjekkoslovakia, Sovjetsamveldet og Ungarn.

Utvisningen fra de tsjekkiske kronlandene ble gjennomført i 1945 og 1946 under amerikansk kontroll.
Erstatningsspørsmålet ble løst ved konferansen i Paris i 1945.
De av sudettyskerne som tok nazi-tysk statsborgerskap under krigen, mistet sitt tsjekkoslovakiske statsborgerskap etter Grunnloven. Utvisningen av sudettyskerne ble enda ett av Munchen-politikkens uventede resultater.

De tyske myndighetene er klar over at den nazistiske voldsmakten mot det tsjekkiske folket la grunnlaget for de alliertes tvangsforflytning av sudettyskerne fra Tsjekkoslovakia.


I 1996 bekreftet signatarmaktene Potsdam-avtalen og hevdet at den var en hjørnesten for Europas fred og sikkerhet.


--Jan Peter Pospisil (diskusjon) 2. mar 2013 kl. 19:59 (CET)