Diskusjon:Steinrøys

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Ur og røys er ikke fullt ut synonyme begreper? Ur/steinur er i følge ordboken en skråning av større og mindre steiner som kommer fra isbreer eller senere forvitring og ras. Røys brukes om steinansamlinger som like gjerne er menneskeskapt, kan ha form som en haug (grenserøys/gravrøys) og også bestå av annet enn stein (søppelrøys). Noen som kan utdype omkring dette? 91 20. jan 2010 kl. 21:01 (CET)

Det stemmer nok det du seier. Tanken var å omtale naturlig steinrøys som på engelsk kallast Scree, også kalla "talus". Vi hadde allereie artikkelen Rydningsrøys, derfor kan det ha blitt eit skille mellom naturleg og menneskapt i teksten som ikkje var heilt tilsikta.
Eg er altså einig i at steinur omtaler naturlege steinformasjonar, mens steinrøys kan vere både naturlege og menneskeskapte. (Sjølv om [1] bruker setninga "menneskeskapt ur") Men er vi også einig i at naturleg ur og røys i tillegg har litt forskjellige betydninger? Bokmålsordboka [2] antyder at ur fokuserar meir på skråningen, som del av fjellet, mens røys fokuserar mest på sjølve haugen. Dette stemmer med korleis eg oppfattar begrepet, kva trur du?
Søker ein på dei norrøne orda urð og hreysar, så har vistnok hreysi/hreysar den sekundære betydninga "hole". Som i "skríða í hreysi" = "gå inn i hola". Nokre kilder relaterer det til ordet "krypt" mens andre antyder ei ny betydning for å skildre islandske lavaholer [3] Hreysa skal også vere i slekt med ord for "tak", så vidt eg kan lese meg til.
PS: Oppdaga akkurat at vi også har artikkelen Talus (geologi), som overlappar :-/ Bevegelsesmengde 20. jan 2010 kl. 23:58 (CET)
Steinrøys er et ord som betyr alt og ingenting, og brukes både på menneskeskapte og naturlige hauger med stein. Ur har derimot en presis betydning i geologien og betegner steinmassene som ligger nedenfor en fjellside der det går ras. Talus er et internasjonalt begrep for det samme. Slike steinmasser vil legge seg med en bestemt vinkel, og det er det Bokmålsordboka mener med «skråning».
Det finnes også naturlige ansamlinger med stein på flat mark, se blokkmark.
Jeg har planer om å flytte Talus (geologi) til Ur (geologi). Samtidig endrer jeg noen av lenkene til Steinrøys. Trurl 25. feb 2012 kl. 23:25 (CET)