Diskusjon:Spiritisme

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Spiritisme. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. jul. 2018 kl. 08:05 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Spiritisme. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 7. okt. 2018 kl. 04:30 (CEST)[svar]

Definisjon av Spiritisme[rediger kilde]

Hei! Jeg referer til diskusjon side av Allan Kardec https://no.wikipedia.org/wiki/Diskusjon:Allan_Kardec. Spiritismen ble definert av Allan Kardec på midten av 1800-tallet. Han så behovet for å skille doktrine utarbeidet av han og sine følgere fra de andre spirituale, sosiale og religiøse bevegelser som oppstod på 1800-tallet, som spiritualismen startet med søstrene Fox, for eksempel.
For ytterligere forklaringen, følgende organisasjoner gir mer informasjon:

Dersom ingen har noe kommentarer, vil jeg begynne å redigere denne artikkelen ifølge det som er praktisert av organisert aktører og som stemmer med respektive Wikipedia artikler i andre språk.

Mvh Happytohelp86 (diskusjon) 23. sep. 2020 kl. 19:53 (CEST)[svar]

Hei, Happytohelp86. Det er bra at du tar fatt på dette. Men jeg vil minne om at du ikke kan bruke andre Wikipediaartikler som kilder til denne artikkelen. Hvorvidt du kan bruke noen av dem som modell eller inspirasjon for oppsett og disposisjon, vil vel vise seg. De viktigste kildene bør være uavhengig religionshistorisk og kulturhistorisk faglitteratur. Selv har jeg ofte hatt hjelp av disse i andre religionsartikler:
Mvh M O Haugen (diskusjon) 23. sep. 2020 kl. 20:21 (CEST)[svar]
Hei M O Haugen! Jeg referte til våre diskusjonen i Allan Kardec for at jeg tar det som en god grunnlag for at dette side trenger en gjennomgang, som vi hadde blitt enige om, slik jeg forsto. Tanken med å nevne andre wikipedia artikler er nettopp å få inspirasjon, og også se hva kildene de brukte sier.
Vi diskuterte om referansene og jeg henviste meg til referanse under som kan bli brukt for å vise fram grunnen til at begrepene spiritisme og spiritualisme har vært blandet i Norge:
Norsk religionshistoriker Anne Kalvig fra Universitetet i Stavanger forklarer at i norsk dagligtale ordet spiritisme er blitt brukte med samme meningen av ordet spiritualism i engelsk og at de organiserte aktørene bruker ordet spiritualisme. Vi kan si at det er grunnen til at det finnes mye literature i Norsk språk som referer til spiritisme på det samme måte som ordet blir brukt i dagligtale.
Jeg foreslår at Wikipedia følger den formelle meningen av ordene og nevne at i dagligtale og noe literature disse to begrepene kan bli blandet.
Er du enige med dette tilnærmering? Jeg planner å gjøre små endringer basert på referansene som finnes. Den artikkelen mangler mye referanser og sier mer om nyheter fra media enn spiritismen eller spiritualismen selv.
Hvis man skriver om spiritismen uten å nevne Allan Kardec og sine 5 grunnlagene bøkene, det er det samme som å skrive om Kristendomen uten å refere til Bibelen.
Mvh Happytohelp86 (diskusjon)
Ja, gode momenter. Og boka virker solid; den var jeg ikke kjent med fra før. M O Haugen (diskusjon) 23. sep. 2020 kl. 21:10 (CEST)[svar]
Boka til Anne Kalvig er en av de to anbefalt litteraturer i den artikkelen. Den andre er Åndenes Bok fra Kardec. Så, følgende referanse kan bli brukt for en bedre forståelse av definisjon av order spiritisme:
Anne Kalvig forklarer i kappitel 3 av sin bok at spiritisme og spiritualisme kan skilles historikk sett og at spiritisme var den varianten startet i Frankrike. Hun også forklarer at i norsk daglig tale og noe faglitteratur ordet spiritisme er brukt som et generisk begrep som inholder bl.a.spiritisme og spiritualisme, selv om organisert aktører følger historikk betydning av ordene.
Mitt spørsmål er: Handler den artikkelen om:
  • (1) spiritisme historikk sett startet i Frankrike, definert av Kardec, i tråd med organisert aktører bruk; eller
  • (2) spiritisme som daglig tale og blanding av alle strømminger relatert til åndelighet?
Det er viktig at vi er enige om hva vi skriver om for å unngå problemer når endringer er gjort.
Mvh, Happytohelp86 (diskusjon) 27. sep. 2020 kl. 15:42 (CEST)[svar]