Diskusjon:Sosialdarwinisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Behov for en omarbeidelse?[rediger kilde]

Er det behov for justeringer av denne artikkelen her i lys av http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/article2892030.ece ? Ctande 29. jan 2009 kl. 12:23 (CET)

Det er et stort behov for å redigere artiklen, men jeg ville sjekket den engelske artiklen, som er (relativt) velskreven og med kilder først. Petter Bøckman 29. jan 2009 kl. 22:21 (CET)
Jeg tillater meg å kopiere fra brukerdiskusjonen min: Artikkelen må gjerne justeres, men Markus Lindholms kronikk bærer nok litt preg av å være et partsinnlegg. Det er unektelig sant at Darwin var et barn av sin tid, slik at mange av hans ytringer om både raser og kjønn vil virke underlige i dag. Men sammenligner man ham med samtiden sin, er det villedende å betegne ham som rasist. Han var erklært og aktiv motstander av bl.a. sklaveri og totalitarianisme. Hans syn at alle mennesker utgjør én felles art, var nokså forskjellig fra andre samtidige biologer og antropologer (som så rasene som adskilte arter). Og han fremhevet alltid menneskets evne til empati som en av vår arts viktigste egenskaper, og at det derfor var rett å hjelpe de fattige, selv om deres høyere fruktbarhet ville være en evolusjonær ulempe for arten. Jeg vil ikke påstå at Markus Lindholm har feilsitert, men det blir feil å tolke Darwins beskrivelser av faktiske forhold (og delvis forutsigelser av sannsynlige fremtidige forhold) som rettferdiggjørelser av en sosialdarwinistisk politikk. Selvfølgelig vil man finne overlapp i sosialdarwinistenes og Darwins skrifter. Dette skyldes hovedsakelig at begge levde i den samme tiden og kulturen, og at mange så seg tjent med å låne formuleringer fra Darwin. Men Darwin har aldri forsvart Spencers sosialdarwinisme eller ivret for eugeniske tvangstiltak. Tvert imot var han motstander av tvang; og tilhenger, forsvarer og utøver av veldedighet. Markus Lindholms innlegg representerer mao. ikke noe utbredt vitenskapshistorisk syn. Jeg mener vår artikkel om emnet er korrekt, men innrømmer gjerne at jeg som dens forfatter er inhabil. Hanno 29. jan 2009 kl. 23:13 (CET)

Holdninger[rediger kilde]

To sitater som jeg mener sier noe om holdningene til Charles Darwin angående mennesker kontra dyr, og mennesker kontra mennesker:

SitatA naked man on a naked horse is a fine spectacle; I had no idea how well the two animals suited each otherSitat
Charles Darwin om symbiose, i Voyage of the Beagle
SitatIt may be said there exists no limit to the blindness of interest and selfish habit.Sitat
Charles Darwin om slaveri, i Voyage of the Beagle

.

- Soulkeeper 31. jan 2009 kl. 02:13 (CET)

Jeg har nok lyst til å utvide artikkelen en del, men blir usikker på hvordan man skal tackle nettopp spørsmålet om Darwin. Det gjør at jeg nøler med å sette i gang.
Det med Darwin er jo ikke noe kan unnlate å drøfte i noen detalj, i og med at det kalles sosialdarwinisme.
På den ene side er det slik at sosialdarwinismen er eldre enn Darwin, videre at Darwin (tydeligvis) verken engasjerte seg sterkt i den eller aktivt fremmet dens ideologi. På den annen side var han i alle fall til dels åndsbeslektet med den. Han (videre)utviklet både et system innen biologi, zoologi etc som særlig av andre ble anvendt sosialdarwinistisk for alt det var verdt og vel så det, og kom også selv med egne sosialdarwinistiske utsagn. Det blir en utfordsring å få til den helt rette balansen i et avsnitt om Darwin og sosialdarwinismen. Dessuten må et slikt avsnitt ikke bli så dominerende at den tar overhånd. En utvidelse av sosialdarwinisme-artikkelen må først og fremst gjelde de primære eksponenter og utviklere av læren. Ctande 31. jan 2009 kl. 14:35 (CET)
Enig i vurderingen din. Hvis du vil utvide artikkelen med sosialdarwinismens historie, fundament osv., er det fint. Darwin bør imidlertid ikke få for stor vekt i denne utvidelsen, nettopp fordi han verken var pådriver eller forsvarer av strømningen. Jeg mener jo fremdeles at det som står om forholdet mellom Darwin og sosialdarwinismen er korrekt og kan bli stående. Men jeg kommenterer gjerne endringer som du kommer opp med (eller andre). Hanno 7. feb 2009 kl. 09:51 (CET)

Fortsatt behov for omarbeiding[rediger kilde]

Jeg la inn noen Darwin-fornoter og dessuten en del litteratur. Fikset litt i innledningen. Men innledningen er fremdeles lite leksikalsk - jeg foreslår at en justering og utbygging etter den lest som er på tysk wikipedia vil være beste vei å gå. Ctande (diskusjon) 7. aug 2013 kl. 12:51 (CEST)

Jeg har jobbet litt med saken i sommer. Resultatet er lagt ut nå. Jeg håper det gjør artikkelen bedre og mer leksikalsk. Hanno (diskusjon) 23. aug 2013 kl. 21:29 (CEST)