Diskusjon:Slaget på Stiklestad

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

På/ved 2005[rediger kilde]

Heter det ikke Slaget PÅ Stiklestad? Ctande 28. feb 2005 kl.22:50 (UTC)

Nei, det sto ved gården, ikke på den. Stiklestad er en feil som ofte forekommer, men like fullt en feil. Cnyborg 28. feb 2005 kl.22:57 (UTC)
«En nordmann frykter intet, unntatt preposisjoner», (egenprodusert ordtak) :-) --Finn Bjørklid 17. jul 2005 kl.12:18 (UTC)
Jeg mener også det heter Slaget PÅ stiklestad. "Slaget ved Stiklestad skurrer i mine ører - og jeg er inntrønder. Slaget fant vel sted innenfor grensene for det området som kalles Stiklestad, selv om det ikke skjedde på selve gårdstunet. Jeg tok en test på Google: "Slaget ved Stiklestad" ga 250 treff (av disse var 40 fra Wikipedia) - "Slaget på Stiklestad" ga 800 treff. Rekjos 29. jul 2005 kl.11:46 (UTC)
Det fant sted på det området som i ettertid kalles Stiklestad, men ikke på det som dengang het Stiklestad. I faglitteratur som Norsk militært tidsskrift og publikasjoner fra Institutt for forsvarsstudier er ved som brukes. Cnyborg 29. jul 2005 kl.11:53 (UTC)
Kan jo føyes til at det også heter slaget ved midtskogen gård, selvom selve slaget faktisk delvis sto på selve gardstunet. Profoss 29. jul 2005 kl.16:39 (UTC)
Det er en konvensjon at man bruker ved om de aller fleste slag i faglitteraturen, men samtidig er det slik at mange bruker den prepoisjonen som føles mest riktig. Jeg synes vi bør holde oss til ved i hovedartikkelen, og lage de nødvendige omdirigeringer. Om det står noe annet i en artikkel som henviser dit synes jeg ikke gjør all verden. Cnyborg 29. jul 2005 kl.18:51 (UTC)

Det er mulig at det finnes en (uskrevet?) konvensjon om at slag vanligvis benevnes som «Slaget ved …». Men det finnes også en nedskreven navnekonvensjon om at «artikler skal ligge under navnet flest personer vil forvente at artikkelen ligger under». På norsk sier vi Slaget Stiklestad. Rett og slett. Bokhylla.no gir ca 1500 treff på «på», ca 500 på «ved». SNK bruker «på». SNL bruker «på». Osv. Jeg flytter artikkelen nå. Mvh M O Haugen (diskusjon) 26. aug 2013 kl. 13:48 (CEST)

Sul og Stiklestad[rediger kilde]

I teksten står det at Olav møtte bondehæren ved gården Sul. Dette er ikke riktig. Kongshæren kom til garden Sul, som ligger ca 3 mil øst for Stiklestad kvelden før slaget. Ved Sul hadde Kongshæren sin siste natterast før de møtte bondehæren på Stiklestad den 29. juli 1030. Zorlack 16. jan 2006 kl.22:50 (UTC)

Samisk innflytelse[rediger kilde]

Hvorfor tillates ikke beskrivelse av samenes innflytelse på dette slaget i Wikipedia? Tore Hund deltok i slaget ikledd en samisk reinsdyrskofte (som jeg antar ikke er med i det årlige spillet) "med så mye trollskap at ikke noe våpen beit på dem" og som berget ham da Hellig Olav "hogg til over akslene. Sverdet beit ikke, men det så ut som det røyk noe støv opp fra reinsdyrskofta" (Sitat Snorre). Videre i Sigvat Skald kvad sies det:

"Gavmild konge merket hvordan kraftige galdrer (joik) fra trollkyndige finner (samer) fullt ut Tore berget; da gulles herre hamret 'Hunden' over aksla med gullprydet klinge - den beit ikke på ham." Dette usignerte innlegget ble skrevet av XiXaXo (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Slaget på Stiklestad. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. aug. 2017 kl. 15:10 (CEST)[svar]

Motstandsretten[rediger kilde]

Hei, er det på sin plass å nevne motstandsretten fra en av landskapslovene, om at "den som bryter loven kan drepes, og det gjelder kongen også" (fritt etter hukommelsen)? Det angår altså det juridiske grunnlaget for motstanden mot Olavs invasjon, eller, satt på spissen, forsøk på statskupp. Det er en lovbestemmelse man ikke finner alle steder. T 84.208.65.62 13. nov. 2022 kl. 19:16 (CET)[svar]