Diskusjon:Skala (musikk)

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

B, Bess og H[rediger kilde]

Hej kära naboer!

På svenskspråkiga Wikipedia har det pågått en diskusson som resulterade i att vi ska skriva Bess (Bb) och B istället för B och H i vissa artiklar (om ackord och populärmusik), och Bb och H i andra artiklar (om klassisk musik), eftersom de flesta svenska läromedel och notböcker har bytt till det nya systemet. Vi upphör att skriva B och H. Se artikeln sv:Ton#B.2C_H_och_Bess för källor och historiken bakom denna utveckling.

Hur är status i Norge?

Jag tror tyskarna har gått över till Bb och B vid ackordanalys, om jag förstår deras Wikipedia rätt.

(Diskussionen om hur svenska wikipedia ska hantera detta finns här: Sv:Wikipediadiskussion:Projekt_musik#Omr.C3.B6stning_om_Bess.2C_B_och_H) /Mange01 10. sep 2008 kl. 23:09 (CEST)

Hei!
I Norge er det vel slik at vi sier B og H i noter, og så varierer det litt i besifringen. B betyr H i engelsk (+ amerikansk + mye mer) besifring, mens det faktisk kan bety Bb i norske. God praksis vil vel være å bruke Bb og H og unngå B, men jeg er ikke sikker på at alle norske er enig. Magasjukur 28. mai 2010 kl. 14:06 (CEST)[svar]
Ble litt upresist: Vi sier B og H men skriver Bb og H i besifring. Bess brukes ikke muntlig. :Magasjukur 29. mai 2010 kl. 11:34 (CEST)[svar]
Tack för svar! Inte alla klassiska musiker håller med om det nya skrivsättet i Sverige heller, men många musiklärare och nästan alla notförlag och läromedelsförfattare har ändrat skrivsätt. Se artikeln sv:Bess.Mange01 13. aug 2010 kl. 22:30 (CEST)

Har forsøkt å rydde opp i artikkelen. Håper det ble et godt utgangspunkt for videre arbeid. Magasjukur 29. mai 2010 kl. 13:32 (CEST)[svar]

Naturskala[rediger kilde]

kunne kanskje handlet mer om overtonerekka Magasjukur 29. mai 2010 kl. 13:45 (CEST)[svar]

Artikkelens kvalitet[rediger kilde]

Noe jeg synes er prinsipielt problematisk med Wikipedia, er at terminologibruk ikke er avklart. Tidligere versjoner av artikkelen brukte stort sett angloamerikanske betegnelser, noe som er meget uheldig med henblikk på bruk av samme fagord i en annen teoretisk setting, bl.a. i Norge. Det engelskspråklige begrepet tonika mener noe helt annet enn når det brukes i en funksjonsharmonisk kontekst. Det samme gjelder (sub)mediant og (sub)dominant. Jeg skulle ønske man fulgte kontinental/norsk språkbruk her, eventuell med en henvsining til bruksvarianter i andre språk. Har prøvd å redigere artikkelen tilsvarende, spesielt med henblikk på lenking. Klausthemusician 13. jan 2011 kl. 12:12 (CET)

Siden Wikipedia er et dugnadsprosjekt hovedsaklig drevet av amatører som kommer fra store deler av Internett, kan noen helhetlig bruk av terminologi på tvers av artikler ikke oppnås, med mindre en person eller en liten gruppe samarbeidende personer går systematisk inn for å samkjøre dette innenfor et spesifikt emne, og selv da vil effekten være midlertidig, med mindre samkjøringsprosjektet tar seg av fortløpende vedlikehold. Avklaring av terminologibruk har aldri vært Wikipedias styrke, og jeg kan ikke se for meg at det noen gang kan bli det. Sorry. - Soulkeeper 13. jan 2011 kl. 12:19 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Skala (musikk). Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 19. des. 2017 kl. 07:35 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Skala (musikk). Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 18. mar. 2023 kl. 10:20 (CET)[svar]