Diskusjon:Schäferhund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

«[…] i Norge også feilaktig kjent av mange som bare schäfer.» Hvorfor er dette «feilaktig»? Forresten så er det ikke noe som heter «schäfer» eller «schäferhund» på norsk, det skrives med æ, så jeg flytta artikkelen. Jon Harald Søby 13. jun 2005 kl.13:45 (UTC)

Rett og slett fordi rasen offesielt heter schäferhund og ikke verken schãfer, schæfer, schæferhund eller tysk gjeterhund som i såfall ville vært det norske navnet om et annet skulle vært benyttet.
Norsk språkråd har hverken schäfer eller schäferhund i ordboka, men derimot schæfer og schæferhund. I en slik sak foretrekker jeg å tro på språkrådet heller enn en organisasjon som skriver «Norsk Kennel Klub». Jon Harald Søby 14. jun 2005 kl.07:15 (UTC)
Jeg vet ikke hvor gammel Norsk Kennel Klub er, men for la oss si et århundre siden, var skrivemåten helt korrekt, og det var vanlig å dele ordene slik i organisasjonsnavn. Mange organisasjoner beholder sin opprinnelige skrivemåte for navnet sitt. Wolfram 14. jun 2005 kl.12:27 (UTC)
Norsk språkråd avgjør ikke hva rasen heter. Rasenavn på hunder skal skrives i henhold til NKKs rasebeskrivelse. Noe annet blir helt feil. Mange raser har fått egne norske navn, men andre har altså beholt sitt opprinnelige navn. Slik er det bare. Det er altså ikke grunnlag for debatt, selv om både du og jeg kunne tenke oss en fornorsket versjon. Mvh. Tbjornstad 14. jun 2005 kl.07:22 (UTC)
Kortversjoner av offisielle navn på hunderaser (buhund, labrador, dachs, toller, flat, kooiker, corgi, pyreneer...) er vel ganske vanlig språkbruk, også i klubber og blant oppdrettere? Jeg skjønner ikke helt hvorfor det at noen tror at de er fullstendige rasenavn betyr at kortversjonene i seg selv er feil. Tonje 22. okt 2005 kl.13:26 (UTC)
Det er ikke dette debatten dreier seg om. Slike navn legges til som såkalte redirects (omdirigeringer). Debatten dreier seg om hvor disse omdirigeringene skal havne. Det bør skje til rasens offisielle navn, uavhegig av hva norsk språkråd og andre måtte mene om skrivemåter. Tbjornstad 22. okt 2005 kl.16:17 (UTC)
Ja, jeg så det var debatt om skrivemåten også, men det står «feilaktig kjent av mange som bare schäfer», ikke «schæfer» eller «schæferhund», i artikkelen. Det var koblingen av «feilaktig» og «bare schäfer» jeg stusset på, og det ble også nevnt i det første innlegget her. Tonje 23. okt 2005 kl.12:23 (UTC)
Ja, det gjør det, og i det ligger det at «schäfer» som sådan er et tysk utrykk som betyr «gjeter», noe som i utgangspunktet ikke har noe med hunder å gjøre. Derfor er den «feilaktig kjent» som bare schäfer, som altså er et slanguttrykk (en makelig forkortelse) for schäferhund. Det betyr ikke at ikke mange benytter det, men kun at det ikke er korrekt. Det er derfor naturlig å opplyse om dette når man skriver en artikkel om nettopp schäferhund. Tbjornstad 23. okt 2005 kl.12:51 (UTC)
Eh, er ikke helt enig i den konklusjona der. På norsk er «schäfer» kun brukt om «schäferhund», aldri om «gjeter». Med andre ord, det er ikke feilaktig å bruke «schäfer» om «schäferhund». Jon Harald Søby 23. okt 2005 kl.12:53 (UTC)
Det er riktig, men spør en oppdretter av rasen om denne driver oppdrett av schäfer eller schäferhund. Når jeg sier feilaktig så sier jeg ikke feil. Det er en viss forskjell på disse uttrykkene. Når jeg sier valpeaktig sier jeg heller ikke at hunden er valp. Tbjornstad 23. okt 2005 kl.13:42 (UTC)
Ganske ledende spørsmål, synes jeg. Da spør du jo om de vet hva det fulle navnet på rasen er, ikke om de også bruker kortversjonen til daglig. Tonje 24. okt 2005 kl.15:20 (UTC)
Og selv om det hadde betydd «gjeter» på norsk: er det også feil å si «labrador» fordi dette også er et stedsnavn? Beklager, men jeg skjønner fortsatt ikke hvorfor forkortelser er feil, uavhengig av om de har andre betydninger eller ikke. Tonje 23. okt 2005 kl.13:04 (UTC)
Forkortelser er ikke feil å bruke i seg selv, og du har selvsagt helt rett med hensyn til labrador. Det er minst, om enn ikke mer feil enn utrykket schäfer, fordi det har flere betydninger på norsk. Men som jeg forsøkte å poengtere tidligere, når en skal skrive en artikkel om evnet bør dette lagres under korrekt rasenavn. I Norge er dette henholdsvis schäferhund og labrador retriever. Når jeg mener schäfer eller schæfer er feil er det fordi det er et tysk utrykk som egentlig har en annen betydning, men har blitt slik ut fra norske maklighetshensyn. Man gidder altså ikke å utrykke hele ordet, som altså er schäferhund. Om man skulle oversatt navnet til norsk hadde hunden het tysk gjeterhund, og neppe tysk gjeter. På engelsk heter den imidlertid nettopp det, men dette skyldes forskjeller i språket som sådan. Tbjornstad 23. okt 2005 kl.13:42 (UTC)
Jeg mener ikke at artikkelen burde flyttes til «schäfer», bare at det kanskje heller burde stått bare «også kalt/kjent som...». (Hvis det er nødvendig å poengtere i det hele tatt, all den tid man faktisk blir omdirigert hvis man søker «schäfer».) Forøvrig brukes schäfer i betydningen schäferhund også i tysk dagligtale (jeg fant det i hvert fall her: http://tinyurl.com/df4an), og toller, flat, lab(rador), sheltie osv. i engelsk, selv om alle disse ordene også har andre betydninger. De to sistnevnte bruker du også selv her på wikipedia. Men, men.. Det er ikke noen stor sak; hovedpoenget mitt er bare at hverdagsspråk ikke er latskap, «ikke korrekt», eller feilaktig. Tonje 24. okt 2005 kl.15:20 (UTC)
Selvsagt er jeg enig i at schäfer brukes i norsk dagligtale og at dette ikke er feil, på linje med en rekke andre forkorta navn for den saks skyld. De bør alle være med også etter min mening. Når slike kallenavn har blitt brukt en tid blir de gjerne også akseptert for det de er. Så også med schäfer, men det er jo fortsatt feilaktig, så hvorfor ikke poengtere det? Rasen her jo ikke det. Om det kanskje hadde vært bedre med en annen ordlyd er en annen sak, men feil er det vel ikke. At det kan misforstås ser jeg jo, så kanskje bør teksten omskrives noe. Tbjornstad 24. okt 2005 kl.21:20 (UTC)

Hvem bare fjernet bildet jeg satte inn av en schæferhvalp? Uten kommentar.

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Schäferhund. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. aug. 2017 kl. 02:57 (CEST)