Diskusjon:Salat (plante)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fairytale Trash No.svg Denne artikkelen ble nominert for sletting den 5. januar 2021, men ble beholdt. Slettediskusjonen finnes her. Hvis du ønsker å nominere siden for sletting på nytt bør du først lese gjennom den gamle slettediskusjonen.

Splitting[rediger kilde]

Artikkelen bør splittes opp i en artikkel om bladplanten (jfr. engelsk lettuce og en om salat som matrett (med flere ingredienser enn bladplanten salat (jfr. engelsk salad. Denne artikkelen ser primært ut til å ta for seg bladveksten, men wikilenkene er til matretten. --Odd Eivind (diskusjon) 17. jun 2012 kl. 11:10 (CEST)

Enig. Jeg flytter det vi har nå til salat (plante), og skriver en stubb på tre setninger om matretten. Mvh. Kjetil_r 15. apr. 2014 kl. 00:44 (CEST)
Ser nå at vi også har artikkelen salater, som kanskje omhandler det samme som salat (plante). Men dette kan jeg for lite om til å forsøke å flette, så tror jeg skal overlate det til andre. Mvh. Kjetil_r 15. apr. 2014 kl. 00:55 (CEST)
For å presisere innholdet burde artikkelen salater antakelig flyttes til salatslekta, den omhandler ikke samme tema som salat (plante). Denne artikkelen omhandler forskjellige planter som brukes i salat, kinakål er for eksempel ikke i slekt med bladsalat i det hele tatt. Mvh BjørnN (diskusjon) 15. apr. 2014 kl. 10:50 (CEST)

Fletting[rediger kilde]

For diskusjon om forslag om fletting, se Diskusjon:Salat (mat). - Soulkeeper (diskusjon) 29. jan. 2020 kl. 18:10 (CET)

Sletting[rediger kilde]

Jeg har flettet denne artikkelen til salat (plante) etter en diskusjon på over ett år. (Med meg og Soulkeeper som eneste deltakere). Jeg foreslår at vi sletter denne siden, nå som den er overflødig. – Mvh. Abuluntu ( prate? :-) 5. jan. 2021 kl. 05:28 (CET)

Videre etter endt slettediskusjon[rediger kilde]

@Dyveldi: Jeg er litt usikker på veien videre, men diskusjonen endte vel opp med at dette skal bli en pekerside for salat (plante). Det finnes allerede en pekerside som heter salat. Hvordan løser vi det? Det er vel ikke noe særlig at en pekerside peker videre til en ny pekerside? – Mvh. Abuluntu ( prate? :-) 14. jan. 2021 kl. 15:01 (CET)

Ja, også satt jeg og klødde meg i hodet.
- Pekersiden Salat kan få et listeelemet som heter Salat (plante) som lenker til denne som pekerside. Det var veldig mye annet enn salater som lå i pekersiden på andre språk så å skille ut salatplantene som heter salat i en egen pekerside er vel ikke så dumt. Usikker på om f eks Ruccolasalat bør stå på en generell pekerside for salat.
- Og så var det hvordan finner vi en liste over "matsalat"planter? Jeg fant denne på tysk de:Salatpflanze og den ser ut til å være en slags pekerside til planter som "heter" salat når de havner i maten/salaten. Der fant jeg like godt også de:Blattgemüse som hadde en nynorsk interwiki, men helt ærlig tror jeg ikke den nynorske (Spinatvekst) bør kopieres (selv om det ser ut til at sammenblandingen kommer fra snl.no). Det svenske navnet på den sv:Bladgrönsaker fungerer vel bedre, men da har vi flere planter som vel ikke kalles salat og heller grunnlag for en ny artikkel. Når jeg så på Hagesalat så så den ikke helt tillitvekkende ut. Bl a så inneholdt den krussalat som av snl.no så ut til å være en annen plante. Når jeg gikk til den svenske tvillingen til Hagesalat så ser det ut til å være feilkoblet på Wikidata. Her kan vi ha havna i "salaten", dvs det må muligens en del rydding til i flere artikler og også interwikilenker.
- Det jeg klør meg i hodet over er hvordan finne en noenlunde pålitelig referanse på hva som selges/brukes som salat, dvs hvilke planter dreier det seg om når "folk flest" putter salat i salaten/maten? Det er mulig å koble denne til de:Salatpflanze på Wikidata og så liste opp alle de salatplantene vi finner der som har salat i navnet på norsk og hoppe over andre planter som på andre språk brukes som "salat". Da vil det i alle fall være mulig å se hvilke planter som både heter salat ettellerannet som for- eller etternavn og brukes som salat og ikke bare er en ingrediens i salaten som f eks gulrøtter? --ツDyveldi☯ prat ✉ post 14. jan. 2021 kl. 18:31 (CET)
Takk for gode tips! Klartenkt og erfaren får jeg inntrykk avFace-smile.svg. Bladgrønnsaker var et godt alternativ til alle de andre plantene som kan brukes som salat. Jeg oppfatter det altså sånn at pekersider som peker til pekersider ikke er et stort problem? – Mvh. Abuluntu ( prate? :-) 14. jan. 2021 kl. 19:12 (CET)
Opplysningskontoret for frukt og grønt ser ut til å ha nevne både ruccola Lactuca og Cichorium som «salater»]. Kanskje vi kan ta utgangspunkt i deres liste, siden de burde være en autoritet på hva som er i salg. – Mvh. Abuluntu ( prate? :-) 14. jan. 2021 kl. 19:46 (CET)
Jeg har funnet artikkelen w:en:Leaf vegetables som skulle svare ganske bra til den videste betydningen av salat på norsk. Kanskje det hadde vært en idé å koble artikkelen mot dens wikidata element? Det tilsvarer de:Blattgemüse. Jeg syns vi bør koble mot den engelske utgaven, siden det er mange som ikke kan tysk eller fransk. – Mvh. Abuluntu ( prate? :-) 14. jan. 2021 kl. 21:15 (CET)