Diskusjon:Saksofon

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Uoverensstemmelse mellom tidspunkt for oppfinnelse (midt på 1840-tallet), og første fremvisning (1841).--Event 7. aug 2006 kl. 16:12 (UTC)

Stavemåte[rediger kilde]

Saxofon staves ikke "Saksofon", derfor bør disse forekomstene korrigeres, og artikkelen "Saksofon" bør være en redirigering til "Saxofon", ikke omvendt. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Blekksprut (diskusjon · bidrag) 9. aug 2006 kl. 09:58 (UTC) (Husk å signere dine innlegg!)

Ifølge bokmålsordboka er stavemåten med «ks», ikke «x» – merkelig nok. __meco 9. aug 2006 kl. 10:04 (UTC)

Sax-o-fon= Sax-sin-lyd.

Oppfinneren het Adolphe Sax. Sax-o-fon betyr Sax-sin-lyd. Dette er en pågående underskriftkampanje for å gjøre x til en valgfri mulighet. Da saks ikke har noe å gjøre med Adolphe Sax. Vi bruker ellers X i familienavn. Feks Marxisme. Det skrives ikke Marksisme. Dette er akkurat det samme. Mulig at de skjønte opphavet til navnet i 1940. Signer: http://www.underskrift.no/vis/6222

Lenkefeil[rediger kilde]

Ikke lenk ord i artikkelen tilbake til hovedartikkel slik som her var gjort. Det gjør det umulig å oppdage for lesere å se på artikkelen at en underartikkel mangler, gir inntykk av at en egen underartikkel er uønsket/overflødig, og er veldig klussete å arbeide med. Ctande 28. feb 2007 kl. 05:46 (CET)

re: Stavemåte[rediger kilde]

På norsk skal det skrives saksofon og ikke saxofon, i henhold til norsk språkråd. Dette er en generell feiltolkning pga. ordet saxophone på engelsk, men ved forkortelser brukes som oftest sax, og ikke saks. Når det gjelder flis/rør-styrker går det på vandoren styrke opp til 5, men med et hopp fra 4 til 5 hvor 4 1/2 ikke eksiterer. Men merk at andre flismerker som lavoz (S-MS-M-MH-H) bruker andre betegnelser på rørstyrker. Dette gjelder for Alt-saksofon. knutsind 15. mai 2007

Navnet kommer av familienavnet Sax. Sax-o-fon= Sax-sin-lyd. Vi skriver Marxisme ikke Marksisme, så dette må være et likestilt alternativ.

Hva enn Norsk Språkråd måtte mene, så føles skrivemåten med ks irriterende galt. Feiltolkingen ligger i å mene at skrivemåten med x er tatt fra engelsk saxophone. Skrivemåten med x er imidlertid tatt fra navnet til mannen som oppfant det hele, Adolphe Sax.Klausthemusician 28. apr 2010 kl. 19:36 (CEST)
Språkrådet er åpenbart ikke ufeilbarlig. Ordet saksofon gir meg slike assosiasjoner:
BjørnN 28. apr 2010 kl. 19:53 (CEST)
Illustrasjon med en saksofon til venstre i bildet