Diskusjon:Rydningsrøys

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En steinrøys er ikke nødvendigvis en rydningsrøys. krg 12. sep 2008 kl. 11:37 (CEST)

Nei det har du rett i :-. Eg lagde ein stubb på steinrøys. Bevegelsesmengde 12. sep 2008 kl. 16:46 (CEST)
Illustrasjonen viser nok en steinhaug, men jeg tviler på at det er en rydningsrøys. Jeg skjønner ikke helt bildeteksten, men cabin tyder vel på en sammenrast steinhytte eller noe sånt, sånn som ei krasafarin steinbu. Er det ingen som har bilde av ei stor steinrøys - ei rydningsrøys altså - mellom jordene i Ringsaker da? krg 12. sep 2008 kl. 21:11 (CEST)

ja det bildet var inga ekte steinrøys. Det er noko vi burde hatt bilde av ja. Eg skulle forresten til å skrive at "stein som har blitt ryddet vekk fra åkre og enger kan også ha blitt brukt i steingjerder" men så stussa eg. Har ikkje drive med steingjerder sjølv men stein ein plukker på åkeren er kanskje for liten og avrunda til slikt bruk? Bevegelsesmengde 12. sep 2008 kl. 22:20 (CEST)

Du har helt rett, stein fra åkeren kunne helt sikkert også brukes i steingjerder. Stein ryddet vekk fra åkeren kunne være både store og små. Her er det jo voldsommme variasjoner fra sted til sted. Når en rydda åkeren for stein foregikk transporten med hest og slede, og kanskje helst på vinterføre. De hadde spesielle steinsleder til slikt arbeid. krg 12. sep 2008 kl. 23:58 (CEST)