Diskusjon:Rollo av Normandie

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Der er to Gange-Rolv, en i edda-diktningen og en i de norske kongesagaene. Han med egen saga har ingenting med Rollo å gjøre. Det har imidlertid den andre, sønn av Ragnvald Møre-jarl, mener mange. Linken til Soga om Gange-Rolv er irrelevant for Rollo og bør slettes.

mvh Aage Takvam

Vi er klar over at det er to historiske figurer, og det da derfor også to respektive artikler. Men det er også en dabatt om hvem som er hvem, hvilket ditt innlegg også er et bevis på. Irrelevant er ikke lenken, men jeg er enig at den ikke trengte å stå første, og jeg har derfor flyttet den nederst. --Finn Bjørklid 25. feb 2008 kl. 00:27 (CET)

Ulike årstall i ulike språks wikipedia[rediger kilde]

I den danske artikkelen oppgis årstallene ca. 846-ca. 932/933 som Rollos leverår. I den norske artikkelen oppgis altså ca. 860- ca. 932. Dette samsvarer med de like teoriene om Rollos opphav. Det er imidlertid interessant at den svenske artikkelen oppgir at han er født ca. 855! Her synes det altså å finnes hele tre ulike fødselsår! Nå kjenner jeg ikke i detalj til de ulike begrunnelsene, men ut fra det jeg leser på de ulike wikipediene, ser det danske synet ut til å ha best belegg. Det henvises her til normanniske krøniker. Man skulle tro at man her hadde større oversikt over hvem han var enn man har hatt i Norge og på Island. Den svenske wikipediaen oppgir imidlertid at han mest sannsynlig var fra Norge. Noen synspunkter?? Odd Eivind 20. sep 2009 kl. 21:21 (CEST)

Maglios DNA-analyse[rediger kilde]

Maglios rapport er basert på analyse av DNA fra nålevende etterkommere av Rollos etterkommer, Willhelm Erobreren. Dette er selvsagt temmelig usikker informasjon.

Men om vi ser på rapportens Tribemap-markeringer i kartet over dagens etterkommere, ser vi at de faktisk stemmer forbausende bra med steder vi kan knytte Gange-Rolf til, både i Norge og i nordlige deler av Skottland. Hans farfar Eystein Glumra bodde, etter alt å dømme, i nord-Trøndelag (Mære). Hans far Ragnvald Mørejarl Eysteinson bodde i Møre på nord-vestlandet. Gange-Rolfs halvbror Einar Ragnvaldsson ble jarl for den norske kolonien på Orkney-øyene og inntok etterhvert nordlige deler av Skottland og Irland. Hans etterkommere hersket her i flere hundre år. Med tanke på den pågående konflikten mellom det nye Norge og områdene i dagens Danmark på den tiden, så er det vel lite sannsynlig at en dansk prins hadde fått boltre seg fritt her.

Maglio beskriver også en tilbake-migrasjon fra Danmark til vest-norge, som igjen førte til invasjonen av nord-skottland. Dette må jo i så fall være Gange-Rolfs slektninger? Før Norge, Sverige og Danmark ble egne stater, var det vanlig å etablere seg fritt innenfor Skandinavia. Årsaken til Rollos "danske" gener kan skyldes at en av forfedrene var "dansk" innflytter. Y-kromosomet, som rapporten baseres på, arves jo som kjent kun fra far til sønn.

I henhold til Orkney-sagaen var alle forfedrene til Gange-Rolf helnorske jarler av Oppland. Men vi vet jo ganske sikkert av Eystein Glumra faktisk bodde i Nord-trøndelag, langt unna Oppland. Oppland var også et av de første områdene som Harald Hårfagre førte slag mot og erobret sammen med sin nærmeste rådgiver - nettopp Ragnvald Eysteinson. Og dersom vi ser på de videre forfedrene nevnt i orkneysagaen, som Halfdan den Gamle, Svente Sjøkonge osv så er jo dette bare kjente danske mytologiske karakterer som mest sannsynlig aldri har eksistert. Oppland, som ligger i de indre fjellområdene av Norge, er i hvert fall ikke noe sted for en sjøkonge!

Eystein fikk tilnavnet Glumra, som skal tilskrives måten han snakket på (skråle). Kan det være at han snakket norrønsk med dansk dialekt?

/ Øyvind Eliassen

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Rollo av Normandie. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 9. des. 2017 kl. 09:38 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Rollo av Normandie. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 9. apr. 2019 kl. 21:48 (CEST)[svar]

Rollos nationalitet.[rediger kilde]

Det er trist, at I nordmænd bliver ved med at hævde, at Rollo var norsk, når han var dansk. Se selv beviset her, hvor Vilhelm Erobrerens nære efterkommeres DNA er blevet testet. Vilhelm Erobreren var som bekendt efterkommer af Rollo: Hans 6 gange sønnensøn. DNA testen blev foretaget af Michael R. Maglio, engelsk genealog i 2013. Han udtaler:

"The earliest documented origins for Rollo come from Dudo of Saint-Quentin in 1015 and William of Jumièges in 1060.  Both ‘histories’ were commissioned by the House of Normandy and attribute a Danish origin to Rollo. Commissioned biographies can border on mythology. The Norwegian Orkneyinga Saga, from the 13th century, gives Rollo a Norwegian origin. 
  I’ve run the analysis with Rollo’s record as an unknown location.  TribeMapper allows us to back into the location for any unknown point.  What we get is a highly constrained location for Rollo’s ancestor, in the middle of Denmark.  The data then shows that Rollo may have lived within 226 km of that paternal ancestor.  The red circle illustrates the range for Rollo. This covers the majority of Denmark.  The data also shows that Rollo’s ancestors, going back at least 12 generations were also in Denmark."

Altså, det er bevist: Rollo var dansk, og det var hans forfædre i 12 generationer også! Dette usignerte innlegget ble skrevet av Morgan Kreutz (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Så lenge du har en kurant, ordentlig kilde som du kan referere til, er det bare å legge det inn. Trenger ikke være så dømmende. :-) --EdoAug (diskusjon) 5. nov. 2021 kl. 00:07 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Rollo av Normandie. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 7. jan. 2022 kl. 04:10 (CET)[svar]