Diskusjon:Ritestriden i Kina

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Utmerket artikkel Ritestriden i Kina er en utmerket artikkel, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt verifisert som noe av det beste Wikipedia kan by på.


Kortversjon, til bruk i portaler o.l.[rediger kilde]

Jesuitter i Kina

Ritestriden i Kina var en disputt innen den katolske kirke fra 1610 til 1744 om hvorvidt de tradisjonelle kinesiske riter og ofringer til forfedrene og til keiseren utgjorde avgudsdyrkelse eller ikke, og om hvilke kinesiske ord som kunne benyttes for kristendommens Gud (terminologispørsmålet).

Spørsmålene var av stor betydning for de katolske kinamisjoner. Pave Klemens XI avgjorde til slutt saken ved å slutte seg til det syn som var fremført særlig av dominikanerne, fransiskanerne og medlemmer av det parisiske misjonsselskap, nemlig at den kinesiske folkereligion og ofringene til keiseren var uforenlig med katolisismen, og at visse ord måtte unngås om Gud. Jesuittene hadde kjempet for det syn at de kinesiske riter ville la seg forene med kristen tro.

Plutselig avbrutt setning[rediger kilde]

Fra artikkelen: «Den neokonfucianske naturalismen fra Sòng». Hva skulle det stå videre her? Arj 15. okt 2006 kl. 02:27 (UTC)