Diskusjon:Right Livelihood Award

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Om tilknytningen til Nobelprisene[rediger kilde]

Artikkelen sier at denne prisen ”uoffisielt” heter ("kalles") Den alternative Nobelprisen. Som referansen viser, er dette noe utdelerne av Right Livelihood Award selv legger opp til i sin presentasjon av prisen. For meg virker dette som et markedsføringsframstøt, da Nobelprisene er mer kjent enn Right Livelihood Award og det kan være greit å kapre litt av prestisjen til Nobelprisene. Spørsmålet er om Wikipedia skal hjelpe til med det? Jeg mener nei. Betegnelsen ”den alternative Nobelprisen” bør kunne nevnes og forklares, men ikke omtales på en slik måte som det nå gjøres i artikkelen. Det som står om at tilknytningen er tilsvarende økonomiprisens forhold til Nobelprisene er villedende. Økonomiprisen har den tilknytning ved seg at utdeling skjer samtidig med de egentlige Nobelprisene i en og samme seremoni. Nobelstiftelsen selv tar også minneprisen i økonomi med på sin hjemmeside. –Ordensherre 26. jul 2010 kl. 10:12 (CEST)

Det er like mye et markedsføringsfremstøt som at økonomiprisen kalles en nobelpris. Det er nå engang slik at det vanlige navnet på denne prisen er Den alternative Nobelprisen og har vært det i hele verden i 25 år ("alternative nobel prize" gir nesten seks ganger så mange Googletreff som "right livelihood award"). Akkurat som det vanlige navnet på økonomiprisen er Nobelprisen i økonomi, selv om den ikke heter det. Er man uenig i at prisen omtales som dette får man starte en blogg eller skrive et leserinnlegg i avisen.

Omtrent 316 000 resultater for "alternative nobel prize"

Omtrent 64 600 resultater for "right livelihood award"

Vel, det er faktisk flere priser som kalles alternative Nobelpriser, slik det var forklart på pekersiden du nå har fjernet. I norsk og utenlandsk presse er begrepet alternativ Nobelpris også benyttet om disse andre prisene, selv om Right Livelihood Award nok er av de mer kjente av dem (konkurransen fra Ig Nobelprisen kan være hard). Den norske Folkets Fredspris ble også lansert og omtalt som alternativ nobelpris flere av gangene den ble delt ut (dette har jeg faktisk undersøkt). Det virker ikke riktig å si at Right Livelihood Award er den eneste som går under den alternative betegnelsen, slik det nå framstilles som. Utdeler vil utvilsomt framstille det slik, slik det framgår av nettsidene deres. De har også kjøpt domenet www.alternativenobelprize.com. Å bare gjenta denne prisens egenreklame og egenfremstilling blir for enkelt, det er ikke en sak for et leksikon.
Sammenligningen med økonomiprisen halter, som allerede nevnt, da denne har lykkes i å komme helt inn på teppet sammen med de egentlige Nobelprisene i én felles utdeling - og inn på Nobelstiftelsens hjemmesider også. Denne prisen har dermed en stilling Right Livelihood Award ikke har, enten en liker det eller ikke. Det er direkte galt å framstille det som om de to prisene er like i forhold til de egentlige Nobelprisene.
En pekerside som samler priser som omtales som alternativ nobelpris synes helt på sin plass, sammen med en noe mer nyansert framstilling av hvordan de som står bak Right Livelihood Award faktisk selv aktivt promoterer prisen under det alternative navnet. –Ordensherre 30. jul 2010 kl. 13:09 (CEST)

De to prisene har det til felles at de ikke er innstiftet av Alfred Nobel og dermed ikke er (Alfred) Nobel-priser. Utdelerne av de to prisene har lyktes i å assosiere, på hver sine møter, prisene med Alfred Nobels priser, gjennom bevisst valg av utdelingssted- og tidspunkt, og gjennom å prøve å koble prisene sine til Nobels priser på ulike vis. Men det er ingen prinsipiell forskjell på de to prisene, selv om den ene prisen har lyktes i å bli omtalt på en hjemmeside eller har valgt akkurat samme utdelingsdag som Nobelprisene. I forhold til hva som er en Nobelpris er det selvsagt bare Alfred Nobels testamente som er avgjørende, og han ga ingen fullmakt til å opprette andre priser i sitt navn. "Den alternative Nobelprisen" prøver ikke å fremstå som en Nobelpris, uttrykket "Den alternative" sier veldig tydelig fra at dette er noe annet enn de egentlige Nobelprisene, men uttrykker i stedet et ønske om å "komplettere" (utfylle) Nobelprisene, som det heter på stiftelsens hjemmeside.

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Right Livelihood Award. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. jul. 2017 kl. 02:28 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Right Livelihood Award. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. sep. 2017 kl. 20:50 (CEST)